Evo koliko iznosi putarina na dionici Koridora Vc kroz tunel i most Hercegovina

6
Radiosarajevo.ba

Protekle sedmice u Bosni i Hercegovini je svečano otvoren tunel i most Hercegovina na Koridoru Vc. Ekipa portala Radiosarajevo.ba prošla je ovom novom dionicom autoputa koji nas spaja sa Hrvatskom.

Zanimala nas je cijena putarine ovom dionicom. Za portal Radiosarajevo.ba je iz Autocesta FBiH je potvrđeno da su nove cijene stupile su na snagu otvaranjem ove dionice, koja je dio koridora 5C i povezuje BiH s hrvatskom autocestom A1.

Dok smo se vozili ovom dionicom, odmah da napišemo, predviđali smo veći iznos od onog koji smo platili na naplatnoj kućici na Graničnom prijelazu Bijača.

Najavljeno još snijega, u Europi u panici: "Mi mislili susnježica, kad haos. Nemamo ni zimske gume"

/ Anketa

Smatrate li da je Neum zakinut, jer Koridor 5c ide prema Pločama?

Idemo ovako, vozači koji se uključe kod Zvirovića za putarinu izdvojiti jednu marku, što je smanjenje od 0,20 feninga u odnosu na prijašnjih 1,20 KM.

Na novootvorenih 11,7 kilometara autoceste, koja uključuje most iznad Neretve kod Počitelja i tunel Hercegovina, putarina do GP Bijača, s kojem se ulazi u nama sujednu Hrvatsku, iznosi 2,20 KM.

Pogledajte noćne fotografije mosta Hercegovina nekoliko sati prije svečanog otvorenja

Kako su nam kazali cijena je smanjena kako bi se olakšao vozačima pristup Koridoru Vc, uz poboljšanu povezanost i veću sigurnost na cestama.

Most Hercegovina strateški je infrastrukturni projekt koji spaja južni dio Bosne i Hercegovine s europskom mrežom prometnih koridora. Dio je poddionice Počitelj - Zvirovići, koja se proteže na 11,07 kilometara i povezuje Počitelj s granicom Hrvatske preko graničnog prijelaza Bijača.

Nermin Nikšić: Znate li zašto premijeri SDA nisu dali ime nijednom tunelu i mostu?

Most Hercegovina prelazi preko rijeke Neretve i ističe se svojom visinom, s najvišim stupom od 97 metara, što ga čini najvišim mostom na koridoru Vc i jednim od najviših mostova u ovom dijelu Europe.

Otvorenje ovog mosta predstavlja značajan korak u prometnom povezivanju Bosne i Hercegovine s Europskom unijom, a očekuje se da će novi infrastrukturni projekt poboljšati gospodarske prilike i unaprijediti turistički potencijal regije, pružajući bolje prometne veze i olakšavajući pristup ključnim turističkim destinacijama.

Ukupna vrijednost radova na poddionici Počitelj – Zvirovići iznosi 101,3 miliona eura bez PDV-a, od čega je za sami most Hercegovina 30,4 miliona eura bez PDV-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak