Europska unija donijela novu važnu odluku o BiH: Ostavljena mogućnost sankcija iz Brisela

1
Radiosarajevo.ba
Europska unija donijela novu važnu odluku o BiH: Ostavljena mogućnost sankcija iz Brisela

Europsko vijeće je na zasjedanju održanom danas, 25. marta, donijela odluku da se period mogućeg izdavanja sankcija zvaničnicima u Bosni i Hercegovini produžuje još dvije godine.

U objavi Europskog vijeća piše da će ovaj period trajati do 31. marta 2026. godine, s tim da opet može biti produžen. 

"Vijeće je danas odlučilo produžiti okvir za restriktivne mjere s obzirom na situaciju u Bosni i Hercegovini još dvije godine, do 31. marta 2026. godine.

Tužne vijesti: Preminuo legendarni trener, karijeru počeo u KK Bosna

Europska unija će stoga zadržati mogućnost nametanja ciljanih restriktivnih mjera pojedincima ili entitetima koji ugrožavaju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni subjektivitet Bosne i Hercegovine.

Restriktivne mjere također se mogu nametnuti onima koji ozbiljno ugrožavaju sigurnosnu situaciju u zemlji ili podrivaju Daytonski/Pariski Opći okvirni sporazum za mir.

Restriktivne mjere u sklopu ovog okvira uključuju zamrzavanje imovine, zabranu stavljanja sredstava na raspolaganje i zabranu putovanja u EU za fizičke osobe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak