EU odobrila idejni projekat za Južnu interkonekciju za dotok plina od BiH do RH

Radiosarajevo.ba
EU odobrila idejni projekat za Južnu interkonekciju za dotok plina od BiH do RH

Generalni direktorat za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Evropske unije je jučer, 17. jula odobrio početak izrade Idejnog projekta za Južnu interkonekciju za dotok plina od Bosne i Hercegovine do Hrvatske preko Zagvozda, Posušja do Novog Travnika sa odvajanjem za Mostar, saopšteno je iz kompanije BH Gas.

Kako je navedeno u saopštenju, projekat će biti realizovan na osnovu grant sredstava u iznosu od blizu dva miliona maraka. Procijena je da će dokumentacija za ovaj projekt biti pribavljena u trećem kvartalu sljedeće godine nakon što se pribavi urbanistička saglasnost.

Urbanističku saglasnost je već izradila hrvatska kompanija Plinacro.

Za BH Gas je ovakva odluka Generalnog direktorata za politiku susjedstva i pregovora o proširenju Evropske unije je pokazatelj njihove posvećenosti da diverzificiraju izvore sanbdjevanja plinom. Poručili su da će aktivno sarađivati sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj kako bi gasovod bio izgrađen u periodu od 2023. do 2024. godine.

Iz BH Gasa su naglasili da se nikada neće složiti sa onima koji osporavaju potrebu da Bosna i Hercegovina ima drugi ulaz plina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak