Ervin Mušinović za Radiosarajevo.ba: Prolongiranje posjete ministra Isaka najveća sramota za MUP RS

14
A. S.
Ervin Mušinović za Radiosarajevo.ba: Prolongiranje posjete ministra Isaka najveća sramota za MUP RS

Mediji iz bh. entiteta Republika Srpska nekako su došli do informacije kako bi ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak mogao u utorak, 9. januara, otići u Srebrenicu. Oni taj put smatraju kao provokaciju.

Ako se 9. januara pojavi u Potočarima, to neće biti ništa drugo nego provokacija”, poručuju Srbi iz Srebrenice, javlja banjalučka ATV.

“Ovom prilikom mu mi poručujemo da nema šta da traži u Srebrenici. Deveti januar je rođendan RS i on će se slaviti u Srebrenici. Muslimanskim partijama iz Srebrenice, ali iz cijele BiH, jasno kažemo da je Srebrenica u RS. Da je to teritorija koja je pripala RS i uvijek će biti RS”, izjavio je Branimir Kojić, predsjednik Skupštine organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS.

Upozorenje: Ovo su četiri prevare koje bi vas mogle skupo koštati

Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je Ured federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka odakle smo dobili odgovor koji prenosimo u cijelosti:

"Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak odredio je članove delegacije koji će cijeneći, prije svega sigurnosne interese povratnika u bh. entitetu RS, odlučiti da li će 9. januar posjetiti Memorijalni centar Srebrenica - Potočari.

Ukoliko procijenimo da će naše prisustvo na bilo koji način podstaći negatore genocida da izazovu probleme povratnicima u bh. entitetu RS, posjeta će biti prolongirana.

Prolongiranje posjete bit će najveća sramota za MUP RS s obzirom na to da će dokazati kako nisu u stanju osigurati sigurnost povratnicima na dijelu teritorije na kojem vrše unutrašnje poslove.

Mediji pod kontrolom vlasti u bh. entitetu RS ponovo, po običaju, pokušavaju javnosti predstaviti iskrivljenu sliku stvarnosti.

Ministar Ramo Isak dobio prijetnje: 'Nemaš šta tražiti u Srebrenici'

Provokacija nije posjeta - provokacija je pokušaj da se onemogući posjeta. Dobro nam je svima poznato da entiteti, prema Ustavu Bosne i Hercegovine, nemaju pravo ometati slobodu kretanja na teritoriji naše države, a da je Srebrenica opština u Bosni i Hercegovini, odnosno da je RS administrativno-teritorijalna jedinica u sastavu države Bosne i Hercegovine. Stav ministra Isaka u vezi 9. januara je jasan.

To je dan koji se samo i isključivo obilježava kao dan pokretanja genocida u Bosni i Hercegovini. Ministar Isak dolazio je i nastavit će dolaziti i u Srebrenicu i u Banja Luku. To su naše opštine i naši gradovi - opštine i gradovi u državi Bosni i Hercegovini. To neće spriječiti niko, a posebno ne predstavnici udruženja povezanih s vlastima u bh. entitetu RS”, naveo je u odgovoru šef Kabineta ministra FMUP-a - federalni inspektor Ervin Mušinović za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak