Emrić: Pozivam Konakovića, Heleza i Fortu da podnesu ostavke

6
Radiosarajevo.ba
Emrić: Pozivam Konakovića, Heleza i Fortu da podnesu ostavke

Zastupnik Narodnog evropskog saveza (NES) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Jasmin Emrić uputio je danas, 18. juna kritike ministrima Elmedinu Konakoviću (Narod i pravda), Zukanu Helezu (SDP) i Edinu Forti (Naša stranka).

Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti:

"Na moje usmeno pitanje koje sam postavio 20. juna tekuće godine u vezi sa helikopterom Ministarstva unutrašnjih poslova RS koji je 18. juna ušao u zračni prostor Bosne i Hercegovine i sletio u Trebinje odgovor je dostavio ministar odrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez.

GRAS obavijestio građane: Tramvaji rade samo do Skenderije

U odgovoru ministar Helez navodi da je dana 12. juna 2024. godine Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine uputilo zahtjev prema Ministarstvu komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, koji je dostavljen i Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine, za izdavanje
posebne dozvole za prelet/slijetanje preko i na teritorij Bosne i Hercegovine za strane državne zrakoplove Republike Srbije, helikopteri Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije tipa H-145 i AB-212, za dan 18. 06. 2024. godine, prema podacima iz note Ambasade Republike Srbije u Bosni i Hercegovini, akt broj; 070-1141- ksi 14/2024 od 12.06.2024. godine.

Nakon što je predmetni zahtjev razmotren sa stanovišta zaštite integriteta zračnog prostora, svojim aktom broj: 06-03-14-14-264/24 od 14. 06. 2024. godine, Ministarstvo odbrane dostavilo je Ministarstvu komunikacija i prometa, a Ministarstvu vanjskih poslova na znanje, prethodnu saglasnost da državni zrakoplovi Republike Srbije mogu nesmetano ući u zračni prostor Bosne i Hercegovine, izvršiti prelet i slijetanje na dan 18. 06. 2024. godine.

Trebinje šaptom pade? 'Policija druge države ponovo u BiH, pozivamo institucije na hitnu reakciju'

Na osnovu Prethodne saglasnosti Ministarstva odbrane, Ministarstvo komunikacija i prometa izdalo je Posebnu dozvolu za prelet/slijetanje preko i na teritorij Bosne i Hercegovine za strane zrakoplove/helikoptere Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, tipa H-145 i AB-212, za dan 18.06.2024. godine.

Na osnovu Posebne dozvole Ministarstva komunikacija i prometa, Ministarstvo vanjskih poslova izdalo je Diplomatsku dozvolu i uputilo dopis Ambasadi Republike Srbije u Bosni i Hercegovini.

Ovim odgovorom je i zvanično potvrđeno da je ministar odbrane Zukan Helez dao Prethodnu saglasnost, ministar komunikacija i prometa Edin Forto izdao Posebnu dozvolu, a ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković izdao Diplomatsku dozvolu da helikopter Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije može nesmetano ući u zračni prostor Bosne i Hercegovine, izvršiti prelet i slijetanje u Trebinje na dan 18.06.2024. godine.

Na ovaj način su ministri Konaković, Helez i Forto omogućili realizaciju dogovorenih aktivnosti na svesrpskom saboru u Beogradu, a kako je to u Trebinju 18. juna obrazložio ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Ivica Dačić.

Smatram da su navedeni ministri Konaković, Forto i Helez zloupotrijebili navedene funkcije jer su, u konkretnom slučaju, bez međudržavnog sporazuma ili drugog akta o suradnji između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, omogućili da ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, na osnovu nevažećih i neobavezujućih dogovora sa svesrpskog sabora, određuje aktivnosti rukovodi operacijama helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije na
teritoriju Bosne i Hercegovine u Trebinju.

Budući da su ministri Konaković, Helez i Forto svojom suglasnošću i odobrenjem postali saučesnici provođenja konkretnih aktivnosti koje su dogovorene na svesrpskom saboru u Beogradu, te naštetili i umanjili suverenitet naše države, pozivam ih da podnesu neopozive ostavke".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak