Trebinje šaptom pade? 'Policija druge države ponovo u BiH, pozivamo institucije na hitnu reakciju'

53
Radiosarajevo.ba
Trebinje šaptom pade? 'Policija druge države ponovo u BiH, pozivamo institucije na hitnu reakciju'
Foto: Mup RS / Dačić u Trebinju

Helikopter sa posadom Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije ovog će ljeta biti stacioniran u Trebinju, na jugu Bosne i Hercegovine.

Kako je najavio srbijanski ministar Ivica Dačić helikopter će biti korišten za gašenje požara, a najava da će policija druge države djelovati na teritoriji Bosne i Hercegovine uznemirila je mnoge.

Tim povodom, redakciji portala Radiosarajevo.ba obratio se čitatelj (identitet poznat redakciji op.a.), a njegovo pismo prenosimo u cijelosti:

Lijepa vijest: Tuzlanski aerodrom pregovara sa dvije kompanije

Lijepa vijest: Tuzlanski aerodrom pregovara sa dvije kompanije

"Današnji događaji u našem Trebinju ne mogu proći nezapaženo, a ni bez reakcije nas, bošnjačkih povratnika. Jutros je policijski helikopter MUP-a Republike Srbije s pripadnicima MUP-a Srbije osvanuo u Trebinju. Bez ispaljenog metka, policija druge države ponovo je prisutna u Bosni i Hercegovini.

Potpisan je memorandum o slobodnom boravku policijskih snaga Srbije u našem gradu s gradonačelnikom Mirkom Ćurićem i entitetskim ministrom unutrašnjih poslova Sinišom Karanom. Ovaj čin izazvao je duboku zabrinutost među nama, malobrojnim Bošnjacima povratnicima, koji smo se s bolnim sjećanjima vratili u svoje domove. Dobro se sjećamo 1992. godine kada su vojni i policijski sastavi iz Srbije stigli u Trebinje. Prije rata, naš grad je imao više od 5 i po hiljada Bošnjaka, dok nas danas jedva ima manje od 900. I tada su dolazili pod krinkom "sigurnosti i bezbjednosti", a rezultati njihovog dolaska bili su tragični i razarajući za našu zajednicu.

Helikopter MUP-a Srbije za gašenje požara stacioniran u Trebinju, oglasio se Ivica Dačić

Helikopter MUP-a Srbije za gašenje požara stacioniran u Trebinju, oglasio se Ivica Dačić

Na čelu te velikosrpske kolone je tada zajedno sa Slobodanom Miloševićem bio Ivica Dačić. Isti taj Ivica Dačić je danas uz oduševljenje gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića i ministra unutrašnjih poslova RS Željka Karana ušetao u Trebinje sa MUP-om Srbije. Današnji dolazak srbijanskih policajaca ne može se shvatiti kao bilo šta drugo osim prijetnje i podsjećanja na najcrnje dane naše nedavne prošlosti. Sve ovo dešava se neposredno nakon izglasane rezolucije o Srebrenici u UN-u, i nama je jako teško pomisliti da je riječ o slučajnosti. Nama, Bošnjacima povratnicima, sve ovo izgleda kao povratak u period 1992-1995, period etničkog čišćenja i genocida.

Danas, kada kadrovi Slobodana Miloševića potpisuju memorandum o slobodnom boravku pripadnika MUP-a Srbije sa gradonačelnikom Trebinja, pomislili smo da se ponavlja 1992. godina. Osjećamo se nezaštićeno jer vrata našeg grada Srbiji ponovo otvara naš gradonačelnik, čovjek od kojeg se najviše očekuje da brine o miru i suživotu građana Trebinja. Pozivamo sve institucije države Bosne i Hercegovine da hitno istraže današnje postupke gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića i ministra unutrašnjih poslova RS-a Siniše Karana. Ovo je čin koji podsjeća na agresiju i etničko čišćenje.  

Pozivamo institucije države BiH na hitnu reakciju, jer BiH se ne brani samo na sastancima u Briselu. Takođe, pozivamo sve bh. patriote da se ujedine u odbrani nas, malobrojnih bošnjačkih povratnika u Trebinje i entitet RS. Pomozite nam dok jos uvijek imate mogućnost!".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (53)

/ Povezano

/ Najnovije