Emir Hadžihafizbegović: 'Žalit će mnogi i sjećati se dragog Harisa Burine'

3
Radiosarajevo.ba
Emir Hadžihafizbegović: 'Žalit će mnogi i sjećati se dragog Harisa Burine'

Vijest o smrti bosanskohercegovačkog glumca Harisa Burine potresla je javnost. Brojne kolege se opraštaju od njega, a među njima je i bh. glumac Emir Hadžihafizbegović.

Hažihafizbegović se emotivnom porukom oprostio od glumca, a njegovu poruku prenosimo u cijelosti: 

“Drugi u donjem redu s lijeve strane na ovoj slici, između profesora Mladena Materića i Željka Ninčića, je Haris Burina, do Ninčića je Emir Kusturica, do nesrećnika sa ‘Mokre Gore’ je potpisnik ovog posta, gore s lijeva na desno, Amina Gutić – Begović, Deana Divljan, Ajna Pecenko, Milijana Žirojević i Nebojša Šurlan ovo je moja klasa, klasa Emira Kusturice, na Akademiji scenskih umjetnosti. Slika je nastala nakon naše diplomske predstave Buba u uhu Žorža Fejdoa negdje, trebalo bi biti u decembru 1986. godine”

Velež poražen u mostarskom derbiju: Zrinjski sa Arene Rođeni nosi puni plijen

Vraćam se na Harisa Burinu. Jutros nas je zatekla vijest, da je Haris Burina napustio ovaj svijet. Zovem Batu i Nebojšu u Beograd, Deanu u Pariz, Aminu u Sarajevu, Ajna je u Kanadi, Milijana u Australiji. I s njima ću se danas čuti. Na telefonima smo, ali šutimo i plačemo. Nema više ‘stoleta apas’ iz moje prve scenske duo vježbe u kojoj sam sa Harisom igrao ‘Ljubu vrapceta’, a sve po romanu ‘Kad su cvetale tikve’ Dragoslava Mihajlovića. Ostavio nas je naš sjajni Haris. Čovjek i glumac. Ne znam da li sam se i sa kim više u životu svađao i mirio ko s ‘džigijem’ (Harisov nadimak sa Akademije). Posvađa nas strast, pomiri nas ljubav.

Živio je 200 na sat. Hiperaktivan, na sceni, pred kamerom, u životu. Haris Burina je, čini mi se i u snu izgovarao pozorišne i filmske replike i presvlačio se iz pidžame u odjelo i obratno. Tekst bi bio mnogo duži, kad bi krenuo sa uspomenama, putovanjima, zaj……..a i svemu sto smo prošli moj Harise. Žalit će mnogi i sjećati se dragog Harisa Burine, ali niko i nikad neće, ko ovih sedmero tvojih braće i sestara sa ove slike i sa naše klase. Tvoji Deana, Milijana, Ajna, Amina, Željko, Nebojša i Emir. Volimo te neizmjerno. Falit ćeš nam, kao čovjek i kao vrhunski umjetnik. Neka ti dragi Bog podari smiraj i mjesto gdje ćes se odmoriti i voziti na konjiću s ringišpila, a ringišpil, konjić i sakriveni pogledi dva brata, nek’ ostane naša priča. Drugi ne bi razumjeli. Adio kumpanjo", napisao je Hadžihafizbegović na svom Facebook profilu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak