Džaferović: Agresija na BiH je pokazala slabosti EU i NATO-a

3
Fena
Džaferović: Agresija na BiH je pokazala slabosti EU i NATO-a

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović bio je jedan od govornika na panelu "What Peace and Security Mean in 21th century" (Šta mir i sigurnost znače u 21 stoljeću), u organizaciji Međunarodnog centra Nizami Ganjavi.

Kako je naveo, mir i sigurnost prirodni su ciljevi u razvoju ljudskih društava, a iako je historija često izgledala kao beskrajni niz krvavih ratova, ljudi nisu prestajali sanjati o tome da žive u društvima u kojima neće morati neprestano strahovati za svoje živote pred prijetnjama rata i drugih oblika nasilja.

Novije historijsko iskustvo, naročito ono koje simbolizira Europska unija u proteklih 70 godina, potvrdilo je da trajni mir nije samo nedostižni san, a nekoliko je ključnih procesa koji su omogućili ovu promjenu paradigme, dodao je.

Ivica Puljić se javio iz Amerike: 'State Department je sve demantirao'

"Najvažniji proces za uspostavu mira i sigurnosti na evropskom kontinentu predstavljale su euroatlantske i evropske integracije, odnosno formiranje NATO saveza i Europske unije, kao događaji bez presedana u historiji; događaji koji su suštinski izmijenili ukupnu sigurnosnu i političku arhitekturu Europe i svijeta - naglasio je Džaferović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak