Dva važna zakona o policiji povučeni s dnevnog reda hitne sjednice Parlamenta FBiH

1
Radiosarajevo.ba
Dva važna zakona o policiji povučeni s dnevnog reda hitne sjednice Parlamenta FBiH

U Sarajevu u srijedu, 4. septembra, održana je 10. vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, a sa dnevnog reda povučeni su Zakon o FUP-u i policijskim službenicima. 

Ovu informaciju je za portal Radiosarajevo.ba potvrdio zastupnik Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Damir Mašić (SDP).

"Tačno je da su zakoni povučeni od strane Vlade FBiH", kazao je Mašić.

Schmidt u Banjoj Luci razgovarao s Durakovićem i poslao jasnu poruku ko i šta koči napredak BiH

Razloge zbog kojih su zakoni povučeni nisu poznati. 

Podsjećamo, prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o unutrašnjim poslovima Federacije BIH predložila je Federalna vlada. Navodi se da je neophodan zbog specifičnosti unapređenja policijskih službenika u više činove. Dakle, prema trenutnom zakonu unapređenje se vrši samo za upražnjena radna mjesta, a zbog specifičnosti procedure dolazi do toga da iz Federalne uprave policije nijedan policijski službenik s činom glavnog inspektora nema uvjete za prijavljivanje na konkurs za direktora Federalne uprave policije ili za zamjenika jer će u vrijeme trajanja mandata ispunjavati uvjete za penziju.

Predložene izmjene zakona o policijskim službenicima predviđaju usklađivanje važećeg zakona s određenim odredbama Zakona o penzijskom i invalidskom osigurnanju. Izmjenama se želi postići da policajci koji odlaze u penziju mogu ostvariti prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja u skladu sa važećim propisima.

Kako saznaje Istraga.ba, povlačenje zakona sa dnevnog reda zatražio je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak