Vlast predložila promjene u imenovanjima pri Ustavnom sudu, opozicija: 'Vi ste pravni laici'

1
Radiosarajevo.ba
Vlast predložila promjene u imenovanjima pri Ustavnom sudu, opozicija: 'Vi ste pravni laici'
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu razmatrao je po skraćenom postupku Prijedlog Odluke o postupku izbora i imenovanja sudije/sudija Ustavnog suda BiH koje bira i imenuje Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

Uime predlagača - klubovi zastupnika NS, SDP BiH, Povjerenje (NiP-Pomak), HDZ BiH - HNS i HDZ 1990 - HNP, poslanik Naše stranke Mirsad Čamdžić naveo je da već 19 godina nije bilo intervencija na važećoj odluci, iako je to tražio još i bivši visoki predstavnik Miroslav Lajčak.

Naveo je da bi po novoj odluci, za razliku od dosadašnje odredbe da Udruženje sudija Federacije u radnu grupu za predlaganje kandidata za izbor imenovanje sudija Ustavnog suda imenuje dva člana, sada Visoko sudsko i tužilačko vijeće imenuje dva člana te da oni moraju imati minimalno 10 godina praktičnog radnog iskustva u pravnoj struci na rukovodećim funkcijama.

Netanyahu dobio gromoglasan aplauz i ovacije, ali njegov govor nije mogao proći bez incidenta

Netanyahu dobio gromoglasan aplauz i ovacije, ali njegov govor nije mogao proći bez incidenta

Kao prednost u odnosu na staru odluku naglasio je i mogućnost prisustva javnosti prilikom provođenja intervjua sa kandidatima kao i direktno obraćanje medijima od strane predstavnika radne grupe nakon provedenog intervjua.

Čamdžić je rekao da se u novoj odluci detaljno definišu nadležnosti radne grupe u samom procesu što do sada nije bio slučaj, te je objašnjen i sam proces provođenja procedure izbora.

Potcrtao je da nova odluka omogućuje Komisiji za izbor imenovanje da na izjašnjenje Parlamentu dostavi jednog kandidata ili listu od do četiri kandidata.

Na prijedlog odluke burno su reagovali poslanici opozicije koji su izrazili sumnju da je ona pripremljena da bi isključivo pogodovala HDZ-u i legalizovala izbor Marina Vukoje u Ustavni sud.

Također, poručili su da u odluci nije ispoštovano nijedno mišljenje Venecijanske komisije čime su "pravni laici" poništili mišljenje tog vrhovnog pravnog autoriteta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije