Dva nova vrtića u Općini Novi Grad od 1. septembra počinju sa radom

0
Radiosarajevo.ba

Na radost brojnih mališana i njihovih roditelja, od srijede, 1. septembra, počinju sa radom dva nova vrtića u općini Novi Grad Sarajevo, vrtić „Vjerica“ u A fazi Alipašinog Polja, čija su rekonstrukcija i opremanje završeni početkom marta ove godine i novo obdanište u sklopu škole „Umihana Čuvidina“ u naselju Boljakov Potok.

Obdanište „Vjeverica“, trenutno otvara vrata za više od 200 mališana, koji će biti raspoređeni u devet odgojnih grupa. Njegova rekonstrukcija i obnova koštala je 2,1 milion KM. Jedno je od najboljih obdaništa u Kantonu Sarajevo i šire, sa najboljim uslovima za boravak djece. Nalazi se u posebno izolovanom dijelu naselja Alipašino Polje, sa dosta zelenila i dječijim igralištima.

Vrtić je postojao u prijeratnim godinama, ali se nakon rata nije koristio, jer je bio potpuno devastiran. Njegova obnova trajala je dugo, zbog imovinskih odnosa. Objekt je u vlasništvu Kantona Sarajevo, ali je aktivnosti oko njegove rekonstrukcije vodila Općina Novi Grad Sarajevo, dok je Ministarstvo obrazovanja finansijski podržalo realizaciju projekta.

Vučić poslušao Dodika: Sabor srpskog naroda nakon usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici

Obnovljeni vrtić dat je na upotrebu JU „Djeca Sarajeva“ 1. marta ove godine, na Dan nezavisnosti BiH. JU "Djeca Sarajeva" provela je konkurs za upis djece, a osigurano je i osoblje koje će raditi u vrtićima.

Dječija graja i u obdaništu u sklopu škole „Umihana Čuvidina“

Dječijom grajom, u srijedu će biti ispunjeno i prelijepo novoizgrađeno obdanište u sklopu škole „Umihana Čuvidina“, u kojem će svoja prva znanja i utiske o maloj školi sticati oko 100 djevojčica i dječaka. Obdanište je izgrađeno u sklopu objekta sportske dvorane, u sklopu kojeg su izgrađene i nove školske prostorije, ambulanta i drugi prateći sadržaji.

Obdanište je Javnoj ustanovi „Djeca Sarajeva“ dato na upotrebu 16. decembra - na Dan Općine Novi Grad Sarajevo, prilikom svečanog otvaranja objekta sportske dvorane sa pratećim sadržajima.

Stavljanjem u funkciju još dva dječija vrtića u Novom Gradu, značajno će roditeljima olakšati svakodnevni život, a mališani su dobili prostor za ugodan boravak i igru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak