Dr. Čustović podijelio priču o matematičarki Neveni Pivač: "IT firme, javite joj se"

1
Radiosarajevo.ba
Dr. Čustović podijelio priču o matematičarki Neveni Pivač: "IT firme, javite joj se"

Doktor Edhem Čustović, Tuzlak koji živi u Melbournu u Australiji, gdje radi na renomiranom La Trobe univerzitetu, putem društvenih mreža promoviše priče o Bosancima i Hercegovcima koji nižu uspjehe širom svijeta.

Ovaj put nas upoznaje s matematičarkom Nevenom Pivač iz Bosanske Gradiške.

"Dvoje djece, dva magistarska i odbranjen doktorat, sve do 30 godine. Upoznajte matematičarku Nevenu Pivač iz Bosanske Gradiške", piše u svojoj objavi Čustović.

Teška saobraćajna nesreća u BiH: Poginula 24-godišnja osoba

"Da, ja sam dijete Bosne, rođena, odrasla i srednju školu završila u Gradišci. Sada živim u Gradišci sa mužem i dvoje djece. U srednjoj školi sam učestvovala na matematičkim takmičenjima do državnog nivoa, što mi je omogućilo stipendiju za studij matematike na Univerzitetu u Kopru, na fakultetu FAMNIT. Imala sam odličan prosjek, završila dodiplomske studije matematike, master iz matematike, paralelno upisala i završila master računarstva i informatike" kaže Nevena.

Godine 2017. upisuje doktorske studije matematike. U međuvremenu je u oktobru 2020. godine rodila djevojčicu, i 14 mjeseci kasnije dječaka. Dječak je uslijed Nevenine zaraze Covidom rođen u 29. nedjelji trudnoće hitnim carskim rezom, a Nevena je bila 10 dana postavljena u vještačku komu (život na aparatima). Iz toga su ona i sin izašli kao pravi pobjednici, i godinu i po (do njegovih prohodavanja) je nauka bila totalno zapostavljena. Kad su se oboje oporavili, Nevena se opet vratila nauci, i nedavno je odbranila doktorsku disertaciju iz matematike u Kopru. Njena doktorska disertacija spada u područje teorije grafova.

Tokom doktorskih studija objavila je 15 naučnih radova, od toga je sedam u prestižnim časopisima i osam na cijenjenim matematičkim konferencijama sa povratnim recenzijama. Aktivno je učestvovala na raznim naučnim skupovima u Španiji, Sloveniji, Njemačkoj, Francuskoj, Brazilu, gdje je predstavila svoje naučne rezultate. Gostujuća predavanja je imala na Karlovom Univezitetu u Pragu, Univezitetu u Gracu, Univezitetu u Cottbusu.

Nevena je trenutno u fazi gdje bi željela da se ostvari i profesionalno u svojoj državi, možda kroz posao u industriji u IT svijetu. Aktivno se bavi teorijom grafova i algoritmima, optimizacijom i zahtjevnostima istih.

"IT firme u BiH - javite se Neveni, zaista je mozak i odlučila je da ostane u Bosni i Hercegovini.

Nevena Pivač, majka, matematičarka, doktor nauka – inspiracija!", poručio je Čustović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak