Dom naroda PSBiH usvojio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama

0
FENA
Dom naroda PSBiH usvojio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je na današnjoj hitnoj sjednici, po hitnom postupku, usvojio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, čiji je predlagač Predstavnički dom državnog parlamenta.

Za predloženi zakon je glasalo 11 delegata, dok su dva delegata bila suzdržana.  

Predstavnički dom je, na prijedlog poslanika Saše Magazinovića, Predraga Kožula, Sabine Ćudić i Nihada Omerovića, na sjednici 16. jula usvojio ovaj zakon, koji bi trebao rezultirati rješavanjem problema profesionalnih žalitelja.

GRAS obavijestio građane: Zbog udesa tramvaji voze samo određene dionice

Magazinović je, obrazlažući delegatima hitnost njegovog usvajanja, kazao da je u prošloj godini od 4.000 žalbi na proces javnih nabavki, 2.100 su one od profesionalnih žalitelja, čiji je razlog da zaustave javnu nabavku, da ucjenjuju i reketiraju poštene ponuđače.

"Razlog je što je u prošloj godini, u 365 dana, 60 hiljada dana su javne nabavke bile zaustavljene zbog neosnovanih žalbi. Razlog je što je Agencija za javne nabavke kazala da je ovo doživjelo eskalaciju, a da su sigurnosne agencije rekle da je ovo postalo sigurnosni problem i problem po živote građana kada se nabavke odnose na te robe i usluge", istaknuo je Magazinović.

Po njegovim riječima, načelnici općina i gradova, "nema ni jednog koji nema problem s javnim nabavkama zaustavljenim profesionalnim žaliteljima".

"Zato je ovo hitno i zato jeste i zahtjev privrednika. Ovaj zakon je rađen u saradnji sa institucijama. Delegacije EU u BiH je ovo poslala SIGMA-i, SIGMA pregledala, dala "zeleno svjetlo", vratili nam tako da smo i tu ispoštovali sve", kazao je Magazinović.

Delegat Zlatko Miletić (Klub hrvatskog naroda) zahvalio je predlagačima ovog zakona, posebno poslaniku Saši Magazinoviću koji je, kako je kazao, uložio najveći trud da se ovo "istjera na čistac".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak