Dodik: Osim za Srebrenicu treba nam istina za Sarajevo koju FBiH nikad nije utvrdila

Fena
Dodik: Osim za Srebrenicu treba nam istina za Sarajevo koju FBiH nikad nije utvrdila

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik predložio je da Narodna skupština zahtjeva od entitetske vlade da povuče Izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine i stavi ga van snage.

U obraćanju poslanicima predložio je da entitetski parlament s ciljem objektivnog sagledavanja događaja u Srebrenici i srebreničkoj regiji, ali i Sarajevu, u periodu od 1992-1995. godine, formira nezavisne komisije.

"Zbog jačanja povjerenja i tolerancije među narodima u BiH, konačnog pomirenja i suživota sadašnjih i budućih generacija, parlament treba da sugeriše formiranje nezavisne međunarodne komisije koja bi na objektivan i nepristrasan način utvrdila stradanja svih naroda na području srebreničke regije u periodu od 1992 - 1995. godine", rekao je Dodik.

Obraćajući se poslanicima osporavao je izvještaj Komisije za Srebrenicu, kao netačan i da ne obuhvata stradanje Srba u srebreničkoj regiji.

"Narodna skupština RS-a treba da odbaci i ne prihvati izvještaj Komisije, jer je jednostran i netačan. Takav izvještaj je poslužio u pojedinim sudskim procesima, a služio je da se po svijetu priča da je RS i sama prihvatila odgovornost za stradanja Bošnjaka u julu 1995. godine u Srebrenici", ustvrdio je.

Entitetski predsjednik je iznio i stav da “sporni izvještaj „Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995 godine“, nije relevantan, krajnje je selektivan, netačan, neargumentovan, tendenciozan, iskrivljuje činjenice, stvarajući lažnu sliku o događajima u i oko Srebrenice”.

Ponovio je da RS ne negira zločine nad Bošnjacima, ali da ne može istina o Srebrenici biti kompletna bez informacija o stradanjima Srba u tom istom mjestu.

"Nesporno je utvrđeno da je Komisija koja je sačinila izvještaj radila pod pritiskom, to su priznali i njeni članovi i za nas je sporna i manipulacija brojem nastradalih Bošnjaka. I jedan čovjek koji strada, bez obzira na to koje je vjere, jeste previše, ali istina mora da se utvrdi i da se uvaže i srpske žrtve. I upravo iz tih razloga, naglašavam potrebu i naše nastojanje u kome RS traži međunarodnu komisiju, sa najboljim ekspertima, koji će sačiniti konačan izvještaj o Srebrenici", naveo je Dodik, dodajući kako "nam je potrebna istina i za Sarajevo koju Federacija BiH nikada nije utvrdila".

Dodik je, između ostalog, u izlaganju u trajanju od sat vremena govorio o radu Komisije za Srebrenicu, čiji članovi ne prisustvuju današnjoj posebnoj sjednici, a da je trebalo pozvati predstavnike radne grupe koja je radila na tom izvještaju te sačinila spiskove nestalih i srpskih vojnika u području Srebrenice 1995.godine.

Osporavao je i brojke o nestalim i stradalim Bošnjacima na tom području.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak