Dodik: Održat ćemo referendum i protjerati CIK iz RS-a

Fena
Dodik: Održat ćemo referendum i protjerati CIK iz RS-a
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik potvrdio je danas da će se 25. septembra održati referendum o Danu RS-a, te da to nije referendum o secesiji, niti se time dovodi u pitanje teritorijalni integritet BiH.

"Postoji mogućnost da dođe do zabrane i privremene mjere, ali ćemo referendum ipak održati", rekao je Dodik na pres-konferenciji i pozvao građane da izađu na referendum 25. septembra.

Istaknuo je i da Ustavni sud BiH u svojoj odluci nije ukinuo Dan RS-a, već da Narodna skupština mora prilagoditi taj praznik i za druga dva konstitutivna naroda, kao i da se referendum raspisuje kako bi se „i Bošnjaci pitali za mišljenje o ovom prazniku“.

Oni će, kaže, odlučiti da li će izaći ili ne na referendum, koji je dio konsenzusa stranaka sa sjedištem u RS-u.

Dodik smatra da će nakon referenduma odlučiti kako će definirati odgovor na odluku Ustavnog suda BiH.

Entitetski predsjednik je ponovio da Srbija niti podržava niti osporava pravo RS-a na referendum, a da podržava teritorijalni integritet BiH i RS-a.

"Srbija nije ni pozvana da podržava niti ne podržava referendum", kazao je.

Danas je, kako je naveo, održao konsultacije s političkim strankama u RS-u i svi podržavaju skupštinsku odluku o referendumu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak