Dodik od sutra predsjednik BiH, pročitajte zakletvu koju će izgovoriti

Srna
Dodik od sutra predsjednik BiH, pročitajte zakletvu koju će izgovoriti

Milorad Dodik (SNSD), Srbin iz Republike Srpske, te Bošnjak Šefik Džaferović (SDA) i Hrvat Željko Komšić (DF), oba iz Federacije Bosne i Hercegovine, sutra će položiti zakletvu i u naredne četiri godine činiće sedmi saziv Predsjedništva BiH nakon rata u BiH.

Na konstitutivnoj sjednici Predsjedništva u Sarajevu sva tri izabrana člana Predsjedništva BiH, nakon što im predsjednik Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić uruči sertifikat kojim se potvrđuje njihov izbor, izgovoriće tekst zakletve koji glasi:

„Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav BiH, sprovoditi Opšti okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana”.

Tekst ove zakletve oni će pročitati pred prethodnim sazivom Predsjedništva koji su činili Mladen Ivanić (PDP) iz Republike Srpske, te Dragan Čović (HDZ) i Bakir Izetbegović (SDA), oba iz FBiH.

Pošto svaki novoizabrani član pojedinačno potpiše tekst zakletve, postupak njihovog svečanog uvođenja u dužnost (inauguracija), smatra se završenim.

Ove godine će prvi put jedan od članova Predsjedništva zakletvu povodom izbora u ovaj najviši kolektivni organ na nivou BiH položiti pred entitetskim parlamentom. Danas bi to trebalo da učini Dodik pred Narodnom skupštinom Republike Srpske u Banjaluci.

Predsjedavanje u novom sazivu Predsjedništva po automatizmu preuzima član prema slijedu rotacije predsjedavanja prethodnog saziva, a to bi trebalo da bude Dodik. Predsjedavajući Predsjedništva mijenja se svakih osam mjeseci, po principu rotacije, a u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

Prvi saziv Predsjedništva izabran je u septembru 1996. godine, a činili su ga srpski član Momčilo Krajišnik, bošnjački Alija Izetbegović i hrvatski Krešimir Zubak. Ovaj saziv Predsjedništva obavljao je dužnost do oktobra 1998. godine, kada su implementirani rezultati izbora iz septembra iste godine i kada je konstituisan drugi saziv Predsjedništva. Drugi saziv Predsjedništva konstituisan je u oktobru 1998. godine i činili su ga Izetbegović, srpski član Živko Radišić i hrvatski član Ante Jelavić. U oktobru 2000. godine Izetbegović se povlači sa funkcije ličnom odlukom, a na njegovo mjesto Parlament BiH bira Halida Genjca na privremenoj osnovi, u skladu sa Zakonom o popuni upražnjenog mjesta člana Predsjedništva. Visoki predstavnik je u martu 2001. godine smijenio Jelavića sa funkcije člana Predsjedništva.

Od kraja marta 2001. godine, na osnovu Zakona o popuni upražnjenog mjesta člana Predsjedništva Parlamentarna skupština bira Beriza Belkića na funkciju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i Jozu Križanovića za hrvatskog člana Predsjedništva. Radišić je ostao na funkciji člana Predsjedništva iz Republike Srpske. Nakon opštih izbora u oktobru 2002. godine, izabran je treći saziv Predsjedništva koji čine Mirko Šarović iz srpskog naroda, Dragan Čović iz hrvatskog naroda i Sulejman Tihić iz bošnjačkog naroda. Nakon što je podnio ostavku na mjesto predsjedavajućeg Predsjedništva BiH u aprilu 2003. godine, umjesto Šarovića za člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda izabran je Borislav Paravac.

U martu 2005. godine visoki predstavnik za BiH Pedi Ešdaun smijenio je Čovića sa funkcije člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda nakon čega je Parlamentarna skupština donijela odluku o izboru Ive Mire Jovića za hrvatskog člana Predsjedništva. Nakon opštih izbora u oktobru 2006. godine izabran je četvrti saziv Predsjedništva BiH koji čine Nebojša Radmanović iz Republike Srpske, Željko Komšić iz reda hrvatskog naroda i Haris Silajdžić iz bošnjačkog naroda.

Na izborima u 2010. godine u peti saziv ponovo su izabrani Radmanović i Komšić, te Bakir Izetbegović koji je zamijenio Silajdžića na mjestu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Nakon opštih izbora u oktobru 2014. godine izabran je šesti saziv Predsjedništva koji čine Mladen Ivanić iz Republike Srpske, Dragan Čović iz reda hrvatskog naroda i Izetbegović iz bošnjačkog naroda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak