Dodik: Nemam pojma o istrazi "nelegalnih" organa

Radiosarajevo.ba
Dodik: Nemam pojma o istrazi "nelegalnih" organa

Premijer Republike Srpske, Milorad Dodik, rekao je da nije zvanično obaviješten da je protiv njega otvorena istraga Tužilaštva BiH, i ponovio da su Tužilaštvo i Sud BiH nelegalni i nelegitimni organi.

Tužilaštvo BiH je pokrenulo istragu protiv Dodika i još 15 osoba zbog pronevjere 115 milijuna maraka proračunskog novca entiteta Republike Srpske u BiH, javio je jutros Dnevni avaz.

"Vjerovatno je to odmazda za stavove koje sam iznosio o stranim sudijama i tužiocima, koji neće moći da produže svoj mandat i neće dobiti našu saglasnost", zaključio je Dodik.

On je događanja u vezi sa istragom koju SIPA i Tužilaštvo BiH vode protiv njega zbog navodnih zloupotreba pri izgradnji zgrade Vlade u Banjaluci i autoputa u Srpskoj nazvao mrcvarenjem, uz ocjenu da je to dokaz da u ovoj tužbi očigledno nema ozbiljnih stvari.

Pokretanje istrage je naredio Hari Furlan jer postoji sumnja da su Dodik i navedena osobe prilikom izgradnje Administrativnog centra RS i autoputa Bosanska Gradiška - Banja Luka oštetili budžet RS-a, piše Dnevni Avaz.

"Za mene su Sud i Tužilaštvo BiH mjesta političke egzekucije, nelegalni politički organi koje je nametnuo visoki predstavnik koji nije imao pravo to učiniti", istaknuo je Dodik za Dnevni Avaz te napomenuo kako je visoki predstavnik tumač Daytonskog sporazuma,a ne zakonodavac u BiH.

"Odlučit ću kako ću postupiti u slučaju eventualnih istraga ili procesa u tom smislu, ali nisam spreman da sarađujem s nelegitimnim i nelegalnim organima“, kategoričan je Dodik.

Pozvao je medije da „spekulišu što više o tome, kako bi, jednog dana, možda neko i bio u pravu“.

Ponovio je raniji stav da su za Sud i Tužilaštvo BiH mjesto „političke egezukcije te da su to nametnuti organi od visokog predstavnika i koji nisu nelegitimni“.

fena/rtrs/avaz/radiosarajevo.ba



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak