Dodik nakon ročišta u Sudu BiH (ponovo) vrijeđao Majke Srebrenice: 'Oni su politička organizacija'

48
A. S.

U Sudu Bosne i Hercegovine u Sarajevu, u srijedu, 17. Jula, održano je novo ročište u predmetu koji se vodi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića.

U svojstvu svjedoka na saslušanju se pojavila predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Srebrenka Golić, koja je objasnila proceduru usvajanja zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Vijeću naroda.

Nakon ročišta u Sudu BiH u Istočnom Sarajevu je održao konferenciju za medije na kojem je vrijeđao Majke Srebrenice…

Neobičan performans: Djevojke sa transparentima privukle pažnju na Baščaršiji

Sve ovo što smo vidjeli danas je bilo politički proces. Pokušaj da se ukaže na tu činjenicu završava tako da se ne da razgovarati o tome. Značajan dio besmisla pokazan je i danas. Moja odbrana koja je trebala da pobije, ono što je Tužilaštvo iznijelo kao optužujuće razloge, nije imali osnove da to radi. Stiče se utisak da se stvara atmosfera svršenog čina“, rekao je Dodik.

Zatim je govorio o posjeti Delegacije EU vojnom groblju u Bratuncu...

Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Nastavak suđenja Miloradu Dodiku

“Sada ja treba da budem njima (Delegaciji EU, op.a.) zahvalan zato što su došli tamo gotovo krijući. Gdje ste bili kada smo mi bili tamo i zvanično obilježavali taj događaj. Mogli ste ići u Potočare, ali ste Bratunac zaobišli”, rekao je Dodik. 

On je još jednom ponovio da Zapad ne poštuje srpske žrtve.

“Ako je to pojedinačni čin neki ljudi koji su samovoljno otišli u Bratunac, ja sam im zahvalan”,  dodao je Dodik, te ponovio kako on “poštuje svaku bol i onoga koji je izgubio dijete u ratu, bez obzira na kojoj strani”.

I onda je (opet) vrijeđao Majke Srebrenice…

Majke Srebrenice su isključivo politička organizacija, jer i oni su napadali delegaciju EU. Oni misle da je njihova bol iznad boli bilo koga drugoga. Žao mi je zbog svega, ali ako su one ušle u sferu politike, onda je to moje polje i imam pravo da im odgovorim”, grmio je vidno nervozni Milorad Dodik, koji se obrušio i na Amerikance.

Milorad Dodik stigao na Sud BiH: Pogledajte ko ga je sve došao podržati

I to na američke sankcije…

"Tamo piše da ovo nije kazna, ovo je očekivanje da će se oni promijeniti. Na najstrašniji mogući način su nas kaznili. Šta oni misle - da mogu sve raditi? Tamo šef kancelarije, odlazi od banke do banke i prijeti 'Amerika ako čuje da to radite, bit će ovako ili onako'. Taj će biti vrlo brzo nogiran”, kazao je Dodik.

Kompletnu konferenciju za medije možete pratiti na linku ispod:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (48)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak