Dodik i MUP RS-a reagiraju na odluku Tužilaštva BiH

Radiosarajevo.ba
Dodik i MUP RS-a reagiraju na odluku Tužilaštva BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da je Naredba Tužilaštva BiH, odnosno, kako precizira, tužioca Behaije Krnjića, o neprovođenju istrage za ratne zločine u logorima 'Silos', Tarčin OŠ 9. maj, 'Krupa', 'Igman' i 'Hrasnica', ''aspolutno neprihvatljiva,  uvredljiva i ponižavajuća za sve žrtve ratnih zločina u tim logorima'', javlja Fena.

''Ova odluka je još jedan u nizu primjera selektivne pravde Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Republika Srpska neće prihvatiti ovu odluku i nastavit će da koristi sva pravna i institucionalna sredstva da bi izvršioci ratnih zločina u ovim logorima bili izvedeni pred lice pravde i adekvatno kažnjeni'', tvrdi Dodik.

U pisanom reagiranju iz Dodikovog kabineta navodi se da je u spomenutim predmetima prikupljeno ''više nego dovoljno relevantnih dokaza i potresnih svjedočenja srpskih logoraša'', da se nastavi istraga o počinjenim zločinima nad pripadnicima srpskog naroda.

''Očigledno je da pomenuti tužilac uopšte nije bio zainteresovan za te dokaze, budući da je donio odluku o neprovođenju istrage samo nekoliko dana nakon što je preuzeo predmet od prethodnog tužioca. Ova odluka i ponašanje tužilaca u Tužilaštvu BiH još jednom su potvrdili potrebu da se preispita, ne samo način imenovanja tužilaca nego i ozbiljno razmotri svrha postojanja i potreba ukidanja Tužilaštva BiH, institucije koja je nelegitimno uspostavljena nametnutom odlukom visokog predstavnika, mimo Ustava BiH'', smatra entitetski predsjednik.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a su potvrdili da su dostavili Tužilaštvu BiH pritužbu na odluku o donošenju Naredbe o neprovođenju istrage protiv 455 osoba za ratne zločine počinjene u logoru 'Silos', Tarčin OŠ 9. maj, 'Krupa', 'Igman', 'Hrasnica', a u kojima su, kako se navodi, stradale osobe srpske nacionalnosti  od maja 1992. do 27. januara 1996. godine. 

''Nismo odustali, niti ćemo odustati od ovog predmeta'', kaže resorni ministar Stanislav Čađo.

On je na pres-konferenciji rekao da je ''sramotna odluka Tužilaštva BiH, koje nije našlo za shodno ni da nam obrazloži ovu svoju odluku''.

''Nisu navedeni nikakvi argumenti. Potpuno je narazumljivo kako mogu odustati od neprovođenja istrage protiv osoba koje su kao saizvršioci počinili krivična djela sa osam osoba protiv kojih je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za udruženi zločinački poduhvat'', naveo je Čađo. 

Tvrdi i da se dolazi do zaključka da se istraga za navedene osobe uopće nije provodila od postupajućeg tužioca.

Ministar entitetske policije tvrdi i da je karakteristično za logor 'Silos' da nije raspušten ni nakon donesene odluke 1995. godine o raspuštanju svih logora u BiH, već tek 1996. 

I direktor policije RS-a Gojko Vasić rekao je da će MUPRS sa svoje strane preduzati i druge aktivnosti u smislu dokazivanja zločina koji su počinjeni u sarajevskim logorima. 

''Od glavnog tužioca Tužilaštva BiH tražimo da naredi dalje vođenje i nastavljanje istrage sa svestranim razmatranjem spisa i priloženih dokaza'', rekao je Vasić. 

Smatraju i da je 'zanimljivo' da se ovo događa po istom modelu kao i u predmetu 'Dobrovoljačka'.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak