Dnevnik Ratka Mladića

Radiosarajevo.ba
Dnevnik Ratka Mladića


Srbijanski list Blic u današnjem broju ekskluzivno donosi dijelove sadržaja dnevnika najtraženijeg haškog bjegunca Ratka Mladića.

U ratnim bilježnicama koje je Akcioni tim predao Tužilaštvu Tribunala, rukom pisanim okruglim, ćiriličnim slovima, Mladić je podrobno i više nego detaljno opisivao sastanke sa Slobodanom Miloševićem, Jovicom Stanišićem i mnogim drugima, pukovnicima i nižim oficirima.

Dnevnik zaplijenjen tokom pretresa stana Mladićeve supruge Bosiljke Mladić, 4. decembra prošle godine po nalogu Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, sastoji se iz više bilježnica.



Zavedeno pod datumom 26. 01. 1995. godine, pod stavkom sastanak sa pukovnikom Milanom Rundićem, Mladić navodi stavke:

"U Bileći se može osposobiti f-ka za proizvodnju municije; Ima mogućnosti da se kuju košuljice za mine od 60 milimetara; ‘Zastava’ radi na nabavci dijelova ; Aluminijski kombinat traži da mu isporučimo glinicu, a oni će nama platiti opravku mašine…"

Idućeg dana u 19.30 bilježi sastanak sa Lazarom Kovačevićem. "Lazo: U srijedu ili u četvrtak dolazi IL-76 sadržaja: za VJ 200 kom. rak. ) 9M39 - igla; na svake 4 rak. jedan lanser = 50 k.; 40 rak. i 10 lansera za nas; 40 rak. + 10 lans. (lansera) x 20.000 dolara po komadu. Bio sam u Alma Alti, našao sam 48 MB 240 mm - Tulipan, nova su na tenku T-64, elektronsko upravljanje tri čovjeka, potvrdio sam četiri komada, od čega su dva za nas, težak je 37 tona, košta 1.250.000 dolara"

Mladić u svojim dokumentima navodi i druge podatke o kupovini oružija u Kazahstanu.

"Oni koji rade u Moskvi, Škorić i društvo, oni su ljenčuge, neće da rade ništa. Ja sam im nudio da stave u diplomatsku poštu i rizikovao sam dijlove za ‘mig’. Ovi ljudi koje su postavili nisu naši... Da se vratim na temu Tolimir.. (nečitko završava rečenicu).

Mladić bilježi svoje sastanke sa još nekim ljudima, govori o novcu koji je potreban za "kupovinu senatora u SAD", spominje i Clintona, ali i Tuđmanov put u Ameriku. Takođe navodi podatke o finansiranju Vojske u 1994. godini…

Haški tribunal je tražio od Sudskog vijeća Srbije da spisku dokaza protiv bivšeg šefa Državne bezbjednosti Srbije, Jovice Stanišića i njegovog pomoćnika Franka Simatovića doda i ovaj dnevnik Ratka Mladića, dodaje Blic.

Tužilaštvo navodi da bilješke sa sastanka, koji je održan 30. juna, povezuju Stanišića sa paravojnim jedinicama iz Erduta i Đeletovaca, odnosno s 'arkanovcima' i sa 'škorpionima', koje su direktno uključene u zločine koji se navode u ovom predmetu.

Tužilaštvo u Tribunalu je u svom zahtjevu Sudskom vijeću obrazložilo da 'bilješke sa tih sastanaka ilustruju blisku saradnju između učesnika u udruženom zločinačkom poduhvatu, uključujući optuženog Stanišića, i da se u njima ocrtava uloga Stanišića kao koordinatora između različitih učesnika u poduhvatu'.

blic/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak