Djeca u šatorskom naselju umjesto u školskim klupama

Radiosarajevo.ba

Školarci iz Konjević Polja dane koje trebaju provoditi u školskim klupama, zamijenili su boravkom u šatorskom naselju ispred Ureda Visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini.

Hladno vrijeme i niske temperature koje su novembarski dani donijeli u Sarajevo, praćeni kišom i blatom, postaju svakodnevnica učenika Osnovne škole Petar Kočić iz Kravice, područna škola u Konjević Polju. Iako bi trebali biti u školskim klupama, djeca povratnika bošnjačke nacionalnosti ne pohađaju nastavu od početka školske 2013/2014. godine.

Umjesto toga, oni sa svojim roditeljima borave u šatorskom naselju koje je postavljeno ispred zgrade OHR-a u Sarajevu. Ekipa Anadolu Agency (AA) sa njima provela je 34. dan boravka djece u Sarajevu, dan kada je kiša neprestano padala, a oni su bili zarobljeni u mračnim i hladnim šatorima.

Neki su spavali, dok su drugi toplije obučeni jeli tek skuhani ručak na svojim dušecima. Društvene igre poput monopola i stonog fudbala okupile su grupe djece u velikom šatoru, čiji se prostor u danima kada temperature ne prelaze 10 stepeni Celzijusa, grije jednom grijalicom.

Tužan i pomalo zastrašujući prizor vlada u polumračnom šatoru, osvijetljenom sijalicom. Dok njihovi vršnjaci uče da čitaju i pišu, sabiraju i oduzimaju, te historiju i geografiju svoje, ali i drugih zemalja, djeca iz Konjević Polja vrijeme provode u uslovima koji podsjećaju na sa početka devedesetih godina u BiH.

Djeca noći provode sa majkama u Domu u Nedžarićima, dok su po cijeli dan sa očevima ispred OHR-a. Kako je u izjavi za AA rekao predsjednik Savjeta roditelja Muhamed Ahmetović, srdačnost koju su im pokazali građani Sarajeva, te djeca osnovnih škola, izuzetno im znači u ovim teškim danima.

"Djeca odlaze u pola šest naveče, a vraćaju se između 9 i pola 10 u jutarnjim satima. Zahvaljujući institucijama i školama u Sarajevu, veći broj dana djeca provode u posjeti pojedinim školama, organizuju se za njih odlasci u kino, posjete muzeju, zoološkom vrtu. Dolaze ovdje i književnici i umjetnici, koji žele dati doprinos kako bi naša djeca što bezbolnije provodila ove dane", pojasnio je Ahmetović.

Ipak, uprkos lošem vremenu, roditelji su odlučni da ostanu ispred OHR-a. Sve i da počne snijeg padati, Ahmetović poručuje da, bez ispunjenja njihovih zahtjeva, oni se ne vraćaju kućama.

"Neka je na sramotu i visokom predstavniku i OSCE-u, svim institucijama međunarodne zajednice, institucijama u BiH, ministru Mutabdžiji kojeg možda i najviše smatramo odgovornim za ovu situaciju, u koju nas je on doveo, iako smo na vrijeme upozorili i počeli da rješavamo naše zahtjeve", kazao je Ahmetović.

Roditelji još uvijek nisu razgovarali da li će se djeca vratiti kućama kada počne padati snijeg.

"Razgovaraćemo i sa ostalim roditeljima, vidjećemo. Ako roditelji budu bili spremni i na to. Ja kao predsjednik Savjeta roditelja samoinicijativno neću i nisam do sada ništa radio", istakao je Ahmetović.

Prema njihovim saznanjima, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija i dalje ostaje pri svojim ponudama, a to su dva časa vannastavne aktivnosti grupe nacionalnih predmeta sedmično i jednu učiteljicu koja bi to predavala, što roditelji ne prihvataju.

"Svjesni smo da je već zimski period. Za koji dan će vjerovatno ovo naše šatorsko naselje i područje oko OHR-a prekriti i snijeg. Mi smo tu, pozivamo sve nadležne institucije, ministra da se udostoji da počne rješavati naše minimalne zahtjeve od kojih nećemo odustati. Ako je bio spreman da u jednoj školi nadomak Banja Luke, gdje su djeca srpske nacionalnosti i njihovi roditelji tri dana bojkotovali nastavu, da taj problem riješi i čak i direktora smijeni, pozivamo ga da i naše zahtjeve ispoštuje. Da bi naša djeca konačno krenula u našu školu u Konjević Polju", poručio je Ahmetović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak