Denis Bećirović se sastao s kraljem Charlesom III

2
FENA
Denis Bećirović se sastao s kraljem Charlesom III

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović objavio je na svom Facebook profilu informacije o državničkim aktivnostima u Londonu, uključujući susret s britanskim kraljem Charlesom III.

Ujedinjeno Kraljevstvo je u četvrtak, 18. jula, bilo domaćin važnog sastanka evropskih lidera, sastanka Evropske političke zajednice.

Lideri evropskih zemalja i institucija EU sastali su se sa liderima NATO-a, Vijeća Evrope i OSCE-a.

Usvojen Budžet BiH za 2024. godinu

Kako Bećirović navodi u objavi, nova Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je jasna po pitanju svoje namjere da zanovi odnose sa Evropom i da preuzme vodeću ulogu u rješavanju velikih, zajedničkih pitanja sa kojima se svi suočavamo.

Ujedinjeno Kraljevstvo vjeruje da moramo raditi zajedno kako bi došli do rješenja koja će napraviti razliku i kako bi rješavali ključna pitanja poput nezakonitih migracija, napada na demokratiju i energetske sigurnosti.

Samit je podvukao našu ujedinjenu podršku sa evropskim i NATO saveznicima u odgovoru na jačanje ruske agresije. Ohrabrili smo sve partnere da nastave sa međunarodnom vojnom i finansijskom podrškom Ukrajini.

Kao što je premijer Starmer rekao: "Ne možemo dozvoliti da izazovi skore prošlosti definišu naše odnose u budućnosti. Zato je evropska sigurnost u fokusu prioriteta ove vlade u polju vanjske politike i odbrane i zato sam ja usmjeren na to da iskoristimo ovaj trenutak kako bi zanovili naše odnose sa Evropom."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak