Denis Bećirović sa MVP Švedske: Zapadni Balkan je slaba tačka evropske sigurnosne arhitekture

5
Radiosarajevo.ba
Denis Bećirović sa MVP Švedske: Zapadni Balkan je slaba tačka evropske sigurnosne arhitekture

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je s ministrom vanjskih poslova Kraljevine Švedske Tobiasom Billströmom u Štokholmu u okviru zvanične posjete Kraljevini Švedskoj. Riječ je o prvoj zvaničnoj posjeti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Kraljevini Švedskoj od uspostave diplomatskih odnosa Bosne i Hercegovine i Kraljevine Švedske 1992. godine.

Tokom sadržajnog i otvorenog razgovora, dr. Bećirović je upoznao ministra Billströma o aktuelnim političkim i sigurnosnim izazovima u Bosni i Hercegovini i regiji. On se zahvalio Kraljevini Švedskoj na sveukupnoj pomoći Bosni i Hercegovini, a posebno ministru Billströmu kao aktivnom zagovorniku donošenja odluke Evropskog vijeća o otvaranju pregovora o članstvu Bosne i Hercegovine u EU.

Bećirović je rekao da je ulazak Bosne i Hercegovine u članstvo EU i NATO-a geostrateška investicija u mir, demokratiju, sigurnost, stabilnost i prosperitet. Dr. Bećirović je ukazao na važnost pristupanja Švedske NATO-u i naglasio da je članstvo u NATO-u jedan od strateških ciljeva države Bosne i Hercegovine.

Objavljen snimak: Pogledajte trenutak kada je helikopter OSBiH pao u Jablaničko jezero

"Sjever Evrope je puno sigurniji nakon ulaska Švedske i Finske u NATO. Zapadni Balkan je trenutna slaba tačka evropske sigurnosne arhitekture i zbog toga je potrebno ubrzati proces ulaska Bosne i Hercegovine u NATO", rekao je dr. Bećirović.

Ministar vanjskih poslova Kraljevine Švedske Tobias Billström iskazao je važnost prve posjete predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Kraljevini Švedskoj, kao i potrebu intenzivnije saradnje najviših zvaničnika dvije države. On je snažno naglasio punu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, te istakao privrženost Švedske miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regiji. Podsjetio je da se Švedska na 28. godišnjicu potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma priključila sastavu EUFOR-a (ALTHEA) i time se dodatno obavezala na pružanje podrške očuvanju sigurnosti i stabilnosti države Bosne i Hercegovine.

Denis Bećirović u posjeti Finskoj: "Brojne mogućnosti za unapređenje odnosa dviju zemalja"

Također, on je istakao da Kraljevina Švedska podržava proširenje EU, kao i evropske i
evroatlantske integracije Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović i ministar vanjskih poslova Kraljevine Švedske Tobias Billström konstatirali su da su odnosi dvije države veoma dobri i prijateljski, obilježeni prijateljstvom i zasnovani na uzajamnom uvažavanju.

Iskazana je i namjera za unapređenje ekonomske saradnje, kao i saradnje u drugim
oblastima. Tokom razgovora, dr. Bećirović se zahvalio Kraljevini Švedskoj na snažnoj podršci
prilikom usvajanja Rezolucije o 11. julu kao Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici 1995. u Generalnoj skupštini UN-a. Švedska je bila jedan od kosponzora Rezolucije i Bosna i Hercegovina to neće nikada zaboraviti, zaključio je dr. Bećirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak