Denis Bećirović razgovarao s premijerkom Estonije i budućom šeficom diplomatije EU Kajom Kallas

0
Radiosarajevo.ba
Denis Bećirović razgovarao s premijerkom Estonije i budućom šeficom diplomatije EU Kajom Kallas

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s premijerkom Republike Estonije Kajom Kallas, koja je najozbiljniji kandidat za buduću visoku predstavnicu Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost.

Tokom razgovora u okviru samita Evropske političke zajednice (EPZ) u Oxfordshireu, Bećirović je upozorio na aktuelne političke i sigurnosne izazove koji prijete ugrožavanju stabilnosti i sigurnosti Bosne i Hercegovine i regije.

Također, Bećirović se zahvalio i na dosadašnjoj podršci Estonije Bosni i Hercegovini na putu ka EU i NATO-u. Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović rekao je da nema alternative evropskim i evroatlantskim integracijama, s ciljem stvaranja boljeg društvenog okruženja, ekonomskog razvoja i političke stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

Osman Lindov: Kamen temeljac za Koridor Vc položen 1997., godišnje otvaramo po 5 km, ovo nije uspjeh

Istaknuto je da je za Bosnu i Hercegovinu dobra bilateralna saradnja s Estonijom značajna i zbog realizacije strateških vanjskopolitičkih ciljeva Bosne i Hercegovine.

Sagovornici su se složili da su sveukupni bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Estonije tradicionalno dobri, bez otvorenih pitanja, ali da ima mnogo prostora za unapređenje sveukupne saradnje, posebno u oblasti ekonomije, poljoprivrede, trgovinske i razvojne saradnje, te obrazovanja i kulture. Na multilateralnom planu, izražen je interes za nastavak jačanja saradnje Bosne i Hercegovine i Republike Estonije, naročito kada je u pitanju kooperacija u međunarodnim organizacijama i institucijama.

Bećirović razgovarao sa Scholzom: Glavna tema - posljedice Deklaracije sa tzv. "Svesrpskog sabora"

Bećirović se zahvalio premijerki Kallas na podršci Estonije prilikom usvajanja Rezolucije o 11. julu kao Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. godine. On je istakao važnost usvajanja Rezolucije u Generalnoj skupštini UN-a i činjenicu da se međunarodna zajednica svrstala na stranu pravde.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak