"Delmati: snaga zajedništva" u Zemaljskom muzeju BiH, historijski put delmatskog plemena

1
FENA
"Delmati: snaga zajedništva" u Zemaljskom muzeju BiH, historijski put delmatskog plemena

Izložba "Delmati: snaga zajedništva" prati stvarni historijski put od Delminija, njihovog glavnog središta, današnjeg prostora Tomislavgrada gdje je u junu izložba otvorena, do Salone na obali Jadranskog mora (današnji Solin), a Sarajevu dolazi u posjet zadržavajući se u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine – muzeju koji zauzima važno mjesto u historiji i kulturnoj baštini ove regije, kao i u kontekstu europske i svjetske historije, saopšteno je iz Muzeja Cetinske krajine iz Sinja.

Tamo će se u srijedu, 14. 8. 2024. godine, u 20 sati, održati svečano otvorenje izložbe uz govore autora izložbe i predstavnika institucija koje su finansirale ovaj projekt, ali i umjetnički performans glumaca i studenata Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu (Antonija Julija Blaće, Saša Krmpotić, Fran Sakač i Haris Bidžan) te muzičku tačku izvođača Petra Radovića i Radagasta, autora kompozicije koja je i sastavni dio same izložbe. Svi akteri performansa nosit će savremenu adaptaciju najpoznatijeg delmatskog odjevnog predmeta tuniku delmatiku i prezentacijski nakit izrađen po uzoru na njihov renomiranoga dizajnera Mladena Grubića (Grubić design).

Snaga zajedništva, naznačena u samom imenu, označava nesalomljivost Delmata kojima Rimljani nisu uspjeli u potpunosti ugušiti duh, kao i zajednički kulturni identitet cijelog jednog većeg prostora od onoga koji danas nazivamo Dalmacijom. Izložba uključuje brojne arheološke predmete, multimedijalne prezentacije poput idealnih rekonstrukcija i virtualne stvarnosti, kao i edukativne sadržaje, koji će posjetiteljima pružiti uvid u život i običaje Delmata, njihovu umjetnost, religiju i svakodnevicu. Likovnu i prostorni dizajn izradio je poznati dizajnerski duo Damir Gamulin i Antun Sevšek, a izložba je obogaćena ilustracijama umjetnika Petra Radovića, navode iz Muzeja Cetinske krajine.

Važna obavijest za građane: Zbog incidenta obustavljen tramvajski saobraćaj u Sarajevu

U kontekstu snage zajedništva, napose u kulturnom i umjetničkom radu, ostvarena je i suradnja sa Sarajevo film festivalom i pratećim mu Festivalom u Centru gdje će u razdoblju od 16. do 23. augusta u Radićevoj ulici biti predstavljen promotivni dio izložbe „Delmati: snaga zajedništva“ s prezentacijom u obliku izložbe ilustracija i tradicijskog nakita s radionicama za djecu i odrasle. Također, na Festivalu u Centru u subotu, 17. augusta, u 19:30 bit će izveden spomenuti performans za svu publiku koja ga propusti na samome otvorenju izložbe. Značaj izložbe i pratećih programa nije samo arheološke ili umjetničke prirode – oni su edukatori o minulim vremenima i oblikovanju identiteta koji je neupitno vezan za krajolik u kojem se živi i čije se karakteristike prenose generacijama; o vječnom otporu naših naroda u borbi za egzistenciju i očuvanje, ali i o važnosti zajedništva za bolji i ugodniji život.

Pripovijedajući priču o delmatskom plemenu, pripovijeda se i slična sudbina brojnih naroda ovoga prostora, a izložba je, navode organizatori, dokaz kako jedino međunarodna i međuinstitucionalna suradnja može spojiti mozaik identiteta kojeg dijelimo, popuniti nedostatke i premostiti prepreke stvorene na našim prostorima te tako kreirati nove narative koji svoje uporište imaju u snazi zajedništva.

Botanički vrt Zemaljskog muzeja BiH će biti povezan sa Vilsonovim šetalištem

Izložba je finansirana sredstvima Ministarstva kulture i medija te Splitsko-dalmatinske županije, a organizatori su trinaest muzejskih ustanova iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine: Muzej Cetinske krajine – Sinj, Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, Arheološki muzej u Splitu, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika, Gradski muzej Šibenik, Muzej grada Kaštela, Muzej triljskog kraja, Franjevački muzej Livno – Gorica, Franjevački muzej Tomislavgrad, a doprinos su dali i Sveučilište u Mostaru, Zavičajni muzej Imotski, Franjevačka arheološka zbirka sv. Stjepana Prvomučenika u Gorici, Franjevačka zbirka u Sinju te Zbirka Franjevačkog samostana u Imotskom. Koordinatori istoimenoga projekta i izložbe su Daria Domazet (Muzej Cetinske krajine, RH) i Stipan Dilber (Franjevački muzej Tomislavgrad, BiH). Izložba je sufinansirana sredstvima Federalnog ministarstva kulture i sporta BiH, Ministarstva civilnih poslova BiH, Ministarstva prosvjete, kulture i sporta Hercegbosanske županije te Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo. Posjetitelji će izložbu moći razgledati u razdoblju od 14. 8. do 25. 9. 2024. u radnom vremenu Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, navodi se u priopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak