Današnja akcija SIPA-e u Orašju zabrinula zvaničnike u Hrvatskoj

Fena
Današnja akcija SIPA-e u Orašju zabrinula zvaničnike u Hrvatskoj
Nakon današnje velike akcije SIPA-e, tokom koje je u Orašju uhapšeno više osoba, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske izrazilo je zabrinutost zbog hapšenja bivših pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane.

Iz ovog ministarstva su se oglasili nakon informacija da su pripadnici HVO-a uhapšeni u Orašju, a zatražili su i od vlasti BiH da im budu dozvoljeni posjeta i razgovor sa uhapšenim hrvatskim državljanima.

Putem hrvatskog veleposlanstva u Sarajevu Republika Hrvatska je zatražila od institucija BiH da im budu dostavljene cjelovite informacije o hapšenju ovih osoba, koje imaju dvojna državljanstva, a koje su uhapšene pod sumnjom da su počinili ratne zločine nad osobama srpske nacionalnosti.

Podsjećamo, tokom današnje velike akcije SIPA-e uhapšeni su Đuro Matuzović (rođen 31. jula 1952. godine), Ivo Oršolić (7. novembra 1952.), Tado Oršolić (10. novembra 1960.), Marko Dominković (1. januara 1962.), Joso Nedić (4. juna 1956.), Marko Baotić (29. maja 1948.), Marko Blažanović (22. oktobra 1955.), Mato Živković (18. oktobra 1964.), Anto Živković (17. januara 1969.) i Stijepo Đurić (rođen 1. juna 1965.).

Kako je navelo Tužilaštvo BiH, ovim osobama se na teret stavlja da su kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, vojne policije HVO-a i policijskih struktura, kao i stražari u logorima i objektima za zatočenje, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti s područja Orašja i okolnih mjesta, tokom 1992. i 1993. godine. Tereti ih se za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.

Najavljeno je kako će nakon policije obrade u SIPA-i svi biti predani Tužilaštvu BiH, koje će odlučiti hoće li za njih zatražiti pritvor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak