Danas na snazi meteoalarm i zbog vrelina i nevremena: Objavljena i prognoza do ponedjeljka

0
Radiosarajevo.ba
Danas na snazi meteoalarm i zbog vrelina i nevremena: Objavljena i prognoza do ponedjeljka

Jutros je na istoku i jugu naše zemlje pretežno sunčano, a u ostalim područjima pretežno oblačno vrijeme. Zbog visokih temperatura, ali i očekivanog grmljavinskog nevremena na snazi je žuti meteoalarm. Upozorenja glase:

"Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće.

(...)

CineStar slavi rođendan – kino ulaznice u pola cijene čak sedam dana!

Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni da se očekuju visoke temperature zraka. Mogući su zdravstveni rizici među ugroženim osobama, na primjer starije i vrlo mlade osobe".

Temperature zraka u 08 sati (°C): Sokolac 15; Bjelašnica, Srebrenica 16; Bugojno, Ivan Sedlo 17; Livno 18; Sanski Most, Sarajevo 19; Banja Luka, Gradačac, Tuzla, Zenica 20; Bihać, Bijeljina, Doboj 21; Prijedor 22; Trebinje 24; Mostar 25; Neum 26; Atmosferki pritisak u Sarajevu iznosi 942 hPa, na normali je i lagano opada.

Bioprognoza: Biometeorološke prilike će biti nepovoljne. Prolazno pogoršanje praćeno povećanom naoblakom i povremenim padavinama, kod većine hroničnih bolesnika uzrokovaće umjerene tegobe, izraženije sa poslijepodnevnim satima. Moguće su meteopatske reakcije u vidu glavobolje, promjena raspoloženja, iscrpljenosti, reumatskih i bolova na mjestima ozljeda, u noći problemi sa snom. Preporučljivo je umanjiti aktivnosti.

Na Bjelašnici i u Sarajevu jutros ista temperatura: Meteorolozi za danas izdali upozorenje

Danas će u Bosni preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini pretežno sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Lokalni pljuskovi sa grmljavinom se očekuju u Hercegovini, zapadnim, centralnim i istočnim područjima Bosne. Vjetar u Hercegovini slab do umjeren, veći dio dana, jugozapadni, a u Bosni slab sjeverni i sjeveroistočni. Dnevna temperatura od 26 do 33, na jugu do 37 °C. U Sarajevu sunčano uz umjeren porast naoblake. Tokom dana su mogući pljuskovi sa grmljavinom. Dnevna temperatura zraka oko 30 °C.

U petak, jutro u Bosni umjereno oblačno uz postepeno razvedravanje. U Hercegovini pretežno vedro. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 22, na jugu do 26, a dnevna od 28 do 34, na jugu do 38 °C.

U subotu, sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. U Hercegovini i na jugozapadu Bosne slaba do umjerena bura, a u ostatku zemlje slab sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 17 do 23, na jugu do 27, a dnevna od 29 do 35, na jugu do 39 °C.

U nedjelju, sunčano i vruće. Vjetar slab, uglavnom, istočni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 28, a dnevna od 32 do 38, na jugu do 40 °C.

U ponedjeljak, sunčano i vruće. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 28, a dnevna od 34 do 40 °C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak