Danas na snagu stupa Pravilnik o registru pedofila: Podaci u njemu su trajni i ne mogu se brisati

4
Radiosarajevo.ba
Danas na snagu stupa Pravilnik o registru pedofila: Podaci u njemu su trajni i ne mogu se brisati

Pravilnik o registru pedofila u Federaciji BiH na snagu stupa u četvrtak, 26. septembra. Na njegovoj izradi je radilo Ministarstvo pravde FBiH u saradnji sa svim kantonalnim MUP-ovim i Federalnom upravom policije (FUP).

U Registar će se upisivati osobe pravosnažno osuđene za krivična djela iz Krivičnog zakona Federacije BiH kada su učinjena prema djeci i maloljetnicima.

Posljednji slučaj osuđenog Moamera Kasumovića za bludničenje nad maloljetnikom koji je otkupio kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, alarmirao je javnost o važnosti postojanja ovakvog vida registra, te ubrzao inicijative za izmjenu zakonskih okvira koji su se u ovom slučaju i drugim, pokazali nedostatnima. 

Neumorni ekolog iz BiH godinama besplatno čisti prirodu: 'Nisam mogao gledati'

Registar osoba osuđenih za krivična djela pedofilije i seksualnog prijestupništva je izrađeno od strane Ministarstva pravde Federacije Bosne i Hercegovine u saradnji sa opštinskim Ministarstvima unutrašnjih poslova, te Federalnom upravom policije. 

U Registar će se upisivati lica pravosnažno osuđena za krivična djela iz Krivičnog zakona Federacije BiH kada su učinjena prema djeci i maloljetnicima. Registar će se voditi na principu elektronske baze podataka.

Za portal Radiosarajevo.ba, govorila je federalna zastupnica Lana Prlić koja je jedna od inicijatorica prijedloga za parlamentarnu proceduru, koja je rekla da će podaci biti tajni, ali i trajni, jer je to praksa u svijetu. 

Slučaj Kasumović | Prlić:Osuđeni za bludničenje bit će upisani u registar, neće moći raditi s djecom

Iako će Federacija Bosne i Hercegovine dobiti Registar pedofila i seksualnih prijestupnika prema djeci, zakonske okvire je još uvijek potrebno promijeniti jer mogućnost otkupa kazne za ove vidove sudskih presuda nije dobra praksa.

Iako otkup zatvorske kazne u Bosni i Hercegovini nije ništa neuobičajeno, jasno je da zakonska rješenja moraju biti takva da kada su u pitanju ovakva i slična krivična djela presuđeni ne mogu kaznu otkupiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak