Danas i 41 stepen i kiša i grmljavina: Pogledajte i kakvo će vrijeme biti do subote

1
Radiosarajevo.ba
Danas i 41 stepen i kiša i grmljavina: Pogledajte i kakvo će vrijeme biti do subote

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz malu oblačnost. Zbog očekivanih vrelina, i danas, 17. jula, na snazi je meteoalarm, a upozorenje glasi:

"Poduzmite mjere opreza i pratite posljednju prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni na prekid aktivnosti na otvorenom."

Temperature zraka u 8 sati: Bjelašnica 16 stepeni, Drvar 19, Sokolac 20, Široki Brijeg 21, Bihać, Bugojno i Livno 22, Sanski Most i Sarajevo 23, Prijedor i Srebrenica 24, Banja Luka, Tuzla, Zenica i Zvornik 25, Doboj i Trebinje 26, Neum 27, Bijeljina i Gradačac 28, Mostar 29 stepeni. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 943 milibara, za 1 milibar je viši od normalnog i sporo raste. Temperatura mora u Neumu je 29 stepeni.

Nesreća u Hrvatskoj: Član posade upao u more, gliser mu prešao preko noge

Bioprognoza: Biometeorološke prilike će i dalje biti nepovoljne širom zemlje. Usljed visokih temperatura i u noćnim satima mogući su problem sa snom, koji će za posljedicu imati oslabljenu radnu produktivnost, umor i vrtoglavice. Potrebno je slušati savjete nadležnih službi, piti dovoljno tekućine, izbjegavati duže izlaganje suncu, te se obavezno zaštititi od štetnog UV zračenja. Poseban oprez se savjetuje hroničnim bolesnicima, starijoj populaciji i djeci.

Danas u našoj zemlji sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne se očekuju pljuskovi i grmljavina. U centralnim, sjevernim i sjeveroistočnim područjima Bosne su lokalno moguće intenzivnije padavine, praćeni jakim udarima vjetra i gradom. Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni. Najviša dnevna od 30 do 36, na jugu do 41 stepen. U Sarajevu sunčano i vruće. Poslije podne se očekuju pljuskovi i grmljavina. Najviša dnevna oko 34 stepena.

Četvrtak: Sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne se očekuju pljuskovi. Lokalno jače padavine, praćene jakim udarima vjetra i gradom. Vjetar slab u Hercegovini jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 28, a dnevna od 29 do 35, na jugu 41 stepen.  

Novo nevrijeme zahvatilo BiH: Padao led veličine oraha

Petak: Sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne i tokom noći se očekuje kiša i pljuskovi sa grmljavinom. Jači pljuskovi u istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren u Hercegovini jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 28, a dnevna od 28 do 34, na jugu 40 stepeni. 

Subota: U Bosni prije podne umjereno do pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno razvedravanje tokom poslijepodneva. U Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Kiša i lokalni pljuskovi se očekuju širom zemlje. Postepeni prestanak padavina prema kraju dana. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 28, a dnevna od 26 do 32, na jugu 37 stepeni, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak