Dan "D" za formiranje Vlade FBiH: Sutra ističe rok, u toku susret Schmidta s Bradarom i zamjenicima

1
Radiosarajevo.ba

Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zakazana je za sutra.

Na sjednici će se pred zastupnicima naći informacija predsjednice Vlade Federacije BiH Lidije Bradara (HDZ) o odluci o imenovanju premijera i Federalne vlade.

Sjednicu je zakazalo rukovodstvo Doma, a portal Istraga.ba saznaje da je u ovom trenutku u toku sastanak Christiana Schmidta s predsjednicom i potpredsjednicima FBiH, Igorom Stojanovićem (SDP) i Refikom Lendom (SDA).

Udes na Stupu: Učestvovala tri automobila

Odluku o imenovanju Vlade potpisala je Bradara, a saglasnost, kako je potvrdio jučer, dao je i Stojanović. Lendo i dalje odbija da dâ svoju saglasnost - da bi odluka bila važeća, sve troje moraju dati saglasnost. 

U odluci koja je dostavljena zastupnicima navode se imena svih kandidata za ministarske pozicije

Prema odluci, kandidat za premijera, kako je već poznato, navodi se Nermin Nikšić.

Foto: Radiosarajevo.ba: Odluka koju je potpisala Bradara

Nadalje, za njegove zamjenike, predloženi su, kao ministar finansija Toni Kraljević te ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović.

Za ministra unutrašnjih poslova imenuje se Almin Hopovac, za resor pravde je Vedran Škobić, za energiju, rudarstvo i industriju Adis Bubalo, a za kulturu i sport mnogima sporna Sanja Vlaisavljević.

Potom, za ministricu prometa i komunikacija navodi se Andrijana Katić, za raseljene osobe i izbjeglice Nerin Dizdar, za ministra branitelja i invalida Hasan Handžić, a za zdravstvo Milenko Bevanda.

Tu su još i ministar obrazovanja i nauke Vedran Lakić, ministar trgovine također mnogima sporni Anel Kljako, ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, za ministricu okoliša i turizma Nasiha Pozder, za prostorno uređenje Željko Nedić te za resor poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Zuhad Porčić. 

Dodajmo i da rok za formiranje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine ističe u četvrtak, 6. aprila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak