Damir Arnaut: "Uputio sam inicijativu da se u BiH postavi 'kamenje spoticanja' za žrtve holokausta"

10
Radiosarajevo.ba
Damir Arnaut: "Uputio sam inicijativu da se u BiH postavi 'kamenje spoticanja' za žrtve holokausta"

Damir Arnaut, ambasador Bosne i Hercegovine u Saveznoj Republici Njemačkoj podnio je inicijativu da se u Bosni i Hercegovini postavi tzv. kamenje spoticanja kao znak sjećanja za žrtve holokausta.

Informaciju je podijelio na Facebook stranicu, a objavu prenosimo u cijelosti:

"Uputio sam Inicijativu da se stolpersteine-i postave i u Bosni i Hercegovini. To je, doslovno, kamen spoticanja, kojim se komemoriraju žrtve Holokausta.

U BKC-u održano Večer za Sidrana

Postavljaju se na trotoaru ispred zadnje poznate adrese na kojoj je osoba slobodno živjela, prije no je postala žrtva nacističkih zločina.

Od preko 9.000 Stolpersteine-a u Berlinu, čak 81 je u istoj ulici u kojoj je bh. Rezidencija, a jedan ispred same zgrade. U jednom od stanova u toj zgradi je do 28.4.1942. živio Josef Kramer, kada je deportiran u logor Sobibor gdje je iste godine ubijen.

Preko 100.000 Stolpersteine-a je postavljeno širom Europe, u većini zemalja. Nažalost, BiH je jedna od samo šest europskih zemalja koje su bile pod nacističkom okupacijom, a koje još nemaju nijedan Stolpersteine. Vrijeme je!", stoji u objavi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak