Da li nas čeka politički 'haos' u Mostaru? Jedna odluka bi mogla biti kobna za vladajuću koaliciju

1
Radiosarajevo.ba
Da li nas čeka politički 'haos' u Mostaru? Jedna odluka bi mogla biti kobna za vladajuću koaliciju

U Gradskom vijeću Grada Mostara došlo je do promjene među vijećnicima. 

Izborom Adila Šute (SDA) za ministra finansija u vlastima Hercegovačko-neretvanskog kantona, ostalo je mjesto u Gradskom vijeću, koje će popuniti Ismar Bešo (NES). On će položiti zakletvu na sjednici koja je zakazana za petak, 8. decembar. 

Adil Šuta je također bio i predsjednik Kluba Koalicije za Mostar, a na ovom mjestu će ga zamijeniti Mirza Drežnjak.

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Braneći čast i RS čekamo 23. maj

Problem nastaje zbog činjenice da SDA sada ima jednog vijećnika manje, imajući u vidu da Bešo dolazi iz NES-a, stranke koja sa strankom bivšeg vijećnika i nije u najboljim odnosima trenutno.

Izbor da se u vlast u HNK ide bez NES-a, kao i rušenje vlade u Unsko-sanskom kantonu, poljuljao je odnose između ove dvije stranke. 

Ovo su novi ministri u Vladi HNK: HDZ će imati 11, a SDA 7 zastupnika

Osim Beše, tu je i vijećnik Anel Kljako, koji također dolazi iz NES-a. Ovaj dvojac, zajedno s ostalim članovima Koalicije za Mostar i vijećnicima iz HDZ-a, drži dvotrećinsku većinu u vijeću.

Ipak, ako se Kljako i Bešo odluče, prema trenutnim odnosima njihove stranke i SDA, da ne koaliraju sa svojim dosadašnjim partnerima, ove dvotrećinske većine više neće biti. Ona je potrebna za prohodnost svih odluka koje vladajuća koalicija donosi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak