Da li će građani vječno pravdu tražiti na ulicama bh. gradova

E. H., F. Z.
Nakon duge protestne šetnje kroz glavne ulice Sarajeva, od SCC-a do zgrada Tužilaštva KS-a i Vlade K-a, završeni su današnji protesti na kojima su građani glavnoga grada tražili istinu i pravdu za Dženana Memića.

Od 8. februara, kad je Dženan Memić zadobio povrede, i njegove smrti 15. februara, pa do današnjih protesta porodica Memić i njihovi prijatelji, kao i građani Sarajeva prošli su dug put, a sve u želji da zadovolje pravdu u slučaju Memić, koji je potresao cjelokupnu bh. javnost.

Slučaj je od početka povezivan s raznim kontroverzama, posebno kada je riječ o istrazi u ovom slučaju, zbog čega je i početkom augusta ove godine Komisija za sigurnost Skupštine KS-a inicirala pokretanje disciplinskog postupka protiv policijskog komesara Vahida Ćosića. Komesaru se na teret stavljaju tvrdnje da je davao netačne podatke u ovom slučaju, te da je prikrivao činjenice o načinu izvršenja službenih zadataka u ovom slučaju. Zbog svega toga nadležni ministar je i pokrenuo disciplinski postupak protiv policijskog komesara.

S druge strane, nadležne kantonalne institucije pokrenule su sudski postupak protiv Ljube i Bekrije Seferovića, kako bi se ustanovile činjenice pod kojima su njih dvojica izazvali saobraćajnu nesreću, nakon koje je preminuo 22-godišnji Dženan Memić. Jedan od povoda današnjih protesta u Sarajevu bilo je svakako i ročište, na kome se kao svjedokinja u ovom slučaju pojavila Alisa Mutap, djevojka preminulog Memića koja je s njim bila u trenutku tragične nesreće.

Mutap je ovom prilikom dala iskaz o noći u kojoj se dogodila nesreća, dok je otac preminulog Dženana, Muriz Memić, kazao da, nakon današnjeg ročišta, traži prekid trenutnog suđenja i da je cijeli slučaj farsa, kao i to da traže hapšenje Alise Mutap. Također, Dženanov otac je komentirao današnje proteste, kazavši kako su ovi danas mirni, ali da će uskoro "bagerima i kamionima blokirati ulice Sarajeva", ako se ne pokrene pravilna istraga u ovom slučaju.

Današnji protesti u Sarajevu završeni su u izrazito mirnom tonu, te su građani nakon protestne šetnje mirno završili svoje iskazivanje nezadovoljstva ispred SCC-a. Ipak, sigurno je da ostaje pitanje kada će pravda biti zadovoljena u slučaju Dženana Memića i da li će prava istina biti pokazana. Sigurno je da će građani i dalje tražiti pravdu, vjerovatno ponovo na ulicama, sve dok jednom sigurnost svih bh. građana ne bude na zadovoljavajućem nivou. Bio to Dženan Memić prije nekoliko mjeseci ili Edita Malkoč i Selma Agić prije nekoliko dana, pitanje je da li se pravda za sve nas nalazi samo na ulicama gradova u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak