CIK o sankcionisanju političara: "Izrekli smo 59 novčanih kazni koje iznose 233 hiljade KM"

0
Radiosarajevo.ba
CIK o sankcionisanju političara: "Izrekli smo 59 novčanih kazni koje iznose 233 hiljade KM"

Od raspisivanja Lokalnih izbora 2024. godine, Centralna izborna komisija BiH izrekla je 59 novčanih kazni koje ukupno iznose 233.500 KM zbog kršenja Izbornog zakona BiH, saopćeno je iz te komisije.

Ove kazne su posljedica preuranjenih kampanja, zloupotrebe resursa i plaćenih izbornih kampanja.

Većina prigovora odnosila se na preuranjenu kampanju, zbog čega je sankcionisan najveći broj političkih subjekata, uključujući i one s višestrukim prekršajima.

Novi detalji pucnjave na Stupu: Jedna osoba smrtno stradala

Kazne su izrečene u sljedećim iznosima: 206.000 KM za preuranjenu kampanju, 15.500 KM za plaćene kampanje i 12.000 KM za zloupotrebu resursa.

Kad je riječ o mjerama uklanjanja spornih sadržaja, od 25 odluka o kazni, 17 objava nije uklonjeno, dok su u ostalim slučajevima uklonjeni plakati, video-bimovi, sadržaji na društvenim mrežama i slični materijali.

Odvija se na dvije lokacije: Počelo štampanje glasačkih listića za Lokalne izbore

Podsjećamo da je u prethodno izdatom saopćenju "'preuranjena kampanja' svaki oblik radnji iz kampanje koje preduzimaju politički subjekti u periodu od raspisivanja izbora do perioda zvaničnog početka izborne kampanje. Odnosno u navedenom periodu političkim subjektima, kandidatima i njihovim pristalicama je zabranjeno upoznavanje birača i javnosti sa programom i kandidatima političkih subjekata za predstojeće izbore", istakli su iz Centralne izborne komisije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak