CIK izrekao 56.000 KM kazni. Evo ko od stranaka pred Lokalne izbore 2024. mora najviše kazni platiti

0
Radiosarajevo.ba
CIK izrekao 56.000 KM kazni. Evo ko od stranaka pred Lokalne izbore 2024. mora najviše kazni platiti

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine i na sjednici koja je održana u utorak, 24. septembra, izrekla nekoliko novčanih kazni zbog preuranjene izborne kampanje.

Ovoga puta među "najkažnjenijim" bili su SDP sa ukupno 15.500 KM kazne, te ponovo SNSD sa ukupno 14.500 KM kazni.

Prvo je SNSD kažnjen sa 7.500 KM zbog preuranjene izborne kampanje, a drugom odlukom je kažnjen sa još 7.000 KM zbog vođenja plaćene izborne kampanje prije njenog službenog početka i to "zahvaljujući" objavi Vlade Đajića na Facebooku.

Danas sunčano i 30°C: Objavljena prognoza do utorka - stižu promjena vremena i zahlađenje

SDP je kažnjen sa 8.500 KM zbog preuranjene kampanje (a Facebook stranici SDP-a Travnik urađeni javni projekti predstavljeni kao projekti stranke, op. a.). SDP je u drugoj odluci kažnjen sa 7.000 KM zbog preuranjene kampanje (bila plaćena), nakon što je Općinski odbor SDP-a Novi Travnik, u logo stranke i slogan, objavio informacije o radovima u toj lokalnoj zajednici.

Izbori 2024 | Prije četiri godine bio kandidat HDZ-a, a sada je na listi SDA

Sa 3.500 KM kažnjena je Demokratska fronta, jer je njihov zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Sanel Kajan vodio preuranjenu izbornu kampanju.

Sa 4.500 KM kažnjen je HDZ 1990 jer je njihov vijećnik u Gradskom vijeću Širokog Brijega Josip Pinjuh (Facebook) promovirao kandidata stranke za gradonačelnika prije zvaničnog početka izborne kampanje.

Lokalni izbori 2024: Izborni materijal će transportovati vozila Oružanih snaga BiH uz policiju

Sa 4.500 KM kažnjen je Narodni front - Jelena Trivić nakon što su Srđan Rankić i Aleksandar Petrović promovirali sebe, stranku i jedan drugog prije početka izborne kampanje.

Stranka Pokret je zbog objave na Facebooku koja je ocijenjena preuranjenom kampanjom kažnjena sa 3.000 KM.

I Hrvatska republikanska stranka je kažnjena s 3.500 KM zbog Facebook objave Općinskog odbora te stranke u Kiseljaku koja je ocijenjena preuranjenom kampanjom.

Zbog preuranjene kampanje koja je uz to bila i plaćena kažnjen je i PDP, i to sa 7.000 KM, jer je Draško Stanivuković, aktuelni gradonačelnik Banja Luke, na društvenim mrežama Facebook i Instagram dao sponzorisanu objavu.

/ Anketa

Da li ćete glasati na ovogodišnjim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini?

Inače, predizborna kampanja za lokalne izbore koji se održavaju u BiH počela je 6. septembra i trajat će mjesec dana - izbori se održavaju 6. oktobra, a sve o izborima možete pratiti OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak