CIK BiH kaznio Ramu Isaka zbog spota: Evo koliko mora platiti, a mora ukloniti i video

6
Radiosarajevo.ba
CIK BiH kaznio Ramu Isaka zbog spota: Evo koliko mora platiti, a mora ukloniti i video

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BIH) danas je, 9. jula, na sjednici izrekla više kazni za stranke zbog preuranjene kampanje pred lokalne izbore koji će se u našoj zemlji održati 6. oktobra. Izborna kampanja počinje mjesec dana prije izbora, a izmjenama izbornog zakona koje je ranije donio visoki predstavnik Christian Schmidt omogućeno je kažnjavanje zbog preuranjene kampanje. 

Pa je tako kažnjena Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH, i to s 3.000 KM. "Krivi su" zbog preuranjene izborne kampanje načelnika Novog Travnika Stjepana Duje.

Isto toliko platit će i Laburistička stranka zbog objave na Facebooku. Možemo bolje! zbog preuranjene i sponzorisane, te plaćene izborne kampanje na Facebooku, pak, platit će 4.000 KM. Ovu stranku, inače, pokrenuo je bivši delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i bivši SDP-ovac Željko Mirković Grga.

Povratak legende: Bivši reprezentativac je novi generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH

Partija demokratskog progresa (PDP) će platiti tri kazne po 3.000 KM i to zbog Facebook objava na stranici banjalučkog PDP-a, s tri skupa nazvana "Saborovanja domaćina", na kojima je bio prisutan Draško Stanivuković, kandidat za gradonačelnika Banje Luke.

A, Ramo Isak, inače federalni ministar unutrašnjih poslova, i njegov politički subjekt Snaga naroda platit će 6.000 KM zbog spota za koji je utvrđeno da predstavlja preuranjenu izbornu kampanju. Isaku je naloženo i povlačenje ovog spota.

CIK BiH, pak, kako su istakli članovi na sjednici, nije uspio dokazati da spot predstavlja govor mržnje i zloupotrebu resursa.

Ramo Isak o spotu 'Snaga naroda': Ovakvih pjesama će biti još! Ima država da gori!

Član CIK BiH Željko Bakalar konstatovao je da ovaj prekršaj zaslužuje sankcionisanje, ali on je stava da visina kazne nije dovoljna: "Nerado ću podržati iznos od 6.000 KM jer mislim da nije odgovarajući u odnosu na ono što je bio učinak ove objave koja je zabilježila veliki broj pregleda i izazvala diskusiju u javnom prostoru BiH i regiji."

Bakalar je komentirao i kako je višednevna najava objavljivanja spota podsjećala da se radi o sadržaju Zvezda Granda, da se vodilo time da je i negativna reklama ipak reklama, a upravo zbog svega navedenog ovaj član CIK-a smatra da se išlo svjesno u kršenje zakona.

Pjesma i video-spot o Isaku i Snazi naroda objavljen je na zvaničnom Youtube kanalu ove stranke, te društvenim mrežama Facebook i Instagram, kao i na računima Rame Isaka na društvenim mrežama. Spot je sniman u nekoliko gradova, između ostalog, u Mostaru, Sarajevu, Banjoj Luci i do sada je na YouTube kanalu stranke zabilježio 273.000 pregleda.

Spot još uvijek nije uklonjen i možete ga pogledati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak