Christiana Schmidta pitali da li misli da će biti rata u BiH - ovo je njegov odgovor

13
Radiosarajevo.ba
Christiana Schmidta pitali da li misli da će biti rata u BiH - ovo je njegov odgovor

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt smatra kako je situacija u Bosni i Hercegovini trenutno u lošem stanju te da je o tome govorio u svom izvještaju generalnom sekretaru i Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

"Posebno sam se osvrnuo na sve veću nefunkcionalnost države i huškačku retoriku. Najviše me brine upravo mogućnost njenog prerastanja u nešto gore", rekao je Schmidt za Al Jazeeru.

Na pitanje zašto su Rusija i Kina odbile njegovo obraćanje pred Vijećem sigurnosti, odgovorio je: "To biste trebali pitati njih. Ako su htjeli samo zaustaviti da izvještaj izađe u javnost, nisu uspjeli. Nikada nisam doživio da jedan takav izvještaj izazove toliko zanimanja u međunarodnim krugovima."

Veliko slavlje u Madridu može početi: Real je prvak Španije

Dalje je dodao da nije ovlašten komentirati namjere Ruske Federacije: "To nije povezano s BiH ili stanjem u entitetima, naročito u RS-u. Ali, o tome bismo trebali razmišljati u kontekstu šire međunarodne krize. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak