Christian Schmidt dočekao u Sarajevu japansku šeficu diplomatije Yoko Kamikawu

0
Radiosarajevo.ba

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt sastao se danas, 18. jula, u Sarajevu sa ministricom vanjskih poslova Japana Yōkom Kamikawom.

Schmidt je naveo da su razgovarali o brojnim pitanjima posvećenim Bosni i Hercegovini.

"Veoma važan sastanak sa japanskom ministricom vanjskih poslova Yōko Kamikawa o aktuelnim prilikama u BiH, osporavanjima Dejtonskog mirovnog sporazuma i nadležnosti države, kao i perspektivama pred BiH kako zemlja ulazi u novu fazu EU integracija", rekao je Schmidt.

Preminuo stand-up komičar Bob Newhart

Visoki predstavnik se zahvalio ministrici Kamikawa na kontinuiranoj posvećenosti Japana prosperitetu BiH kao i radu OHR-a.

Međunarodna zajednica mora zadržati jedinstven stav kako bi se spriječilo poništavanje reformi i ugrožavanje napretka postignutog od završetka rata.

Borjana Krišto sastala se sa ministricom vanjskih poslova Japana Kamikawa

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Borjana Krišto održala je bilateralni susret danas u Sarajevu sa ministricom vanjskih poslova Japana Yoko Kamikawa. Na sastanku dviju visokih političkih dužnosnica istaknuti su izvrsni bilateralni odnosi i kontinuirana saradnja u raznim oblastima.

Na današnjem sastanku se razgovaralo o brojnim pitanjima od zajedničkog interesa, od privredne i tehnološke saradnje, kulture, kao i međusobne saradnje na međunarodnom planu. Visoka tehnološka razvijenost Japana i potencijalna ulaganja japanskih investitora mogu doprinijeti ubrzanom razvoju svih grana privrede i ekonomije u Bosni i Hercegovini.

Krišto upoznala je ministricu Kamikawa o evropskom putu Bosne i Hercegovine i naporima koji se ulažu, posebno u pregovaračkom procesu koji slijedi za našu zemlju. Evropska budućnost i sveobuhvatna integracija Bosne i Hercegovine koji će dovesti do punopravnog članstva u EU nemaju alternativu, izdvojila je na današnjem sastanku Krišto.

Ministrica vanjskih poslova Japana također je izrazila snažnu podršku i ulogu Bosne i Hercegovine za razvoj cijele regije te potvrdila spremnost Japana da nastavi pružati pomoć i podršku u različitim područjima.

Ovaj susret dodatno potvrđuje posvećenost obje zemlje izgradnji trajnog partnerstva temeljenog na međusobnom povjerenju i zajedničkim vrijednostima, zaključile su na današnjem sastanku predsjedateljica Krišto i ministrica Kamikawa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak