Četnički ravnogorski pokreti na skupu kod Višegrada

Radiosarajevo.ba
Četnički ravnogorski pokreti na skupu kod Višegrada

Četnički ravnogorski pokreti Srbije, Crne Gore i Republike Srpske u Dobrunu kod Višegrada obilježili su godišnjicu hapšenja Draže Mihajlovića. Uz nezaobilazne četničke uniforme i ikonografiju, danas se ispred spomenika Mihajloviću ponavljalo kako je u pitanju heroj, a ne zločinac, javlja Federalna televizija.

Za Dobrun se danas spremilo oko 1.000 četnika. Dovoljno da Rajko Ceković, vođa Crnogorskog četnikog pokreta, izrazi optimizam u pogledu besmrtnosti lika i djela đenerala Draže. Išlo se čak dotle da se đeneral poistovjećivao sa Isusom Kristom, kojeg su, kako kaže srbijanski četnik Radisav Živković, uništili Jevreji. No, u jednom Živković ipak nije pogriješio -  četnici više nemaju nijednog saveznika.

Saveznika nemaju, ali po svemu sudeći - sljedbenika i previše. Automobil Nedžada Pjevića, Bošnjaka uposlenog u Policijskoj upravi Višegrad, izgorio je jutros oko 3 sata i 15 minuta pred kućom u kojoj stanuje. Danka Tešić, portparolka CJB-a Istočno Sarajevo kazala je kako će se vještačenjem izuzetih tragova otkriti je li došlo do samozapaljenja ili je požar podmetnut.

Teško da je došlo do samozapaljenja gotovo novog auta. Policija ne bi trebala isključiti i informaciju da su se od sinoć u Višegradu počeli okupljati pripadnici Ravnogorskog pokreta. A valjda i znaju da je njihov policajac Nedžad Pjević već jednom imao problema sa sinom haškog optuženika Sretena Lukića. To je onaj Lukić koji je sa rođakom Milanom u Višegradu preko krvi civila nastavio tamo gdje je đeneral Draža stao.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak