Cero o državnoj imovini: 'RS pravno nasilno donosi zakone, oni su u BiH unijeli svoj suverenitet'

5
FENA
Cero o državnoj imovini: 'RS pravno nasilno donosi zakone, oni su u BiH unijeli svoj suverenitet'

Pravni ekspert Muharem Cero izjavio je danas da je takozvani koncept "sastavljene države" lobistička agenda koja je došla u javni prostor s dolaskom Milorada Dodika na vlast u RS-u i bazira se na negiranju postojanja instituta državne imovine Bosne i Hercegovine.

Kao uvodničar na sesiji Kruga 99 o temi "Principi pravne države, primjene odluka Ustavnog suda BiH i pravo na imovinu", Cero je naveo da koncept sastavljene države podrazumijeva da je Bosna Hercegovina nastala od dva suverena subjekta - FBiH i RS - te da su oni u Bosnu i Hercegovinu unijeli svoj suverenitet i teritorijalni integritet a kroz teritorijalni integritet i vlasništvo nad teritorijom.

Dodao je kako takva politička opcija nastoji da, ne samo ne provodi Zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom, nego ga i pored činjenice da je učestvovala u njegovom donošenju, osporava i tumači na iskrivljen način, a jednostrano i pravno nasilno donosi zakone - koje Ustavni sud BiH stavlja van snage - ali uvijek sa istim ciljem da je entitet RS vlasnik cjelokupne imovine na svojoj teritoriji.

Misterija koja traje skoro 30 godina: Otpjevao najtužniju pjesmu pa nestao

Cero je naglasio da to podrazumijeva proizvodnju faktičkog stanja koje nije ništa drugo nego provođenje neustavnih zakona iz RS-a koji se primjenjuju na državnu imovinu.

Rješenje za takvo stanje vidi u usvajanju zakona iz 2023. u koji je imao uvid a čiji su predlagači članovi Predsedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović pod radnim naslovom Zakon o državnoj imovini Bosne i Hercegovine.

Cero smatra da je drugi način da konačno Ustavni sud proslijedi Tužilaštvu BiH rješenje kojim će dokazati da se njegove odluke ne provode u RS, a da Tužilaštvo provede postupak i protiv odgovornih lica podigne optužnicu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak