Čeka se odluka Suda: Da li će biti raspisana potjernica za Zoranom Galićem?

7
Radiosarajevo.ba
Čeka se odluka Suda: Da li će biti raspisana potjernica za Zoranom Galićem?

Sud Bosne i Hercegovine zaprimio je danas, 6. augusta, zahtjev Tužilaštva Bosne i Hercegovine za raspisivanje potjernice za osumnjičenim Zoranom Galićem, rečeno je u ovom sudu.

Sud BiH bi nakon današnjeg zahtjeva Tužilaštva BiH trebalo uskoro da donese odluku.

Zamjenik direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Zoran Galić je, prema navodima Tužilaštva BiH, prošlog mjeseca pobjegao u Hrvatsku kako bi izbjegao hapšenje na osnovu istrage iz "Sky" predmeta i sumnje na korupciju.

Znate li koliko radnika iz RS-a svaki dan dolazi da radi u Federaciju BiH?

Prema proceduri, pravosuđe Hrvatske treba odlučivati o eventualnom izručenju Galića BiH, a zahtjev o izručenju trebalo bi Hrvatskoj da se uputi preko Ministarstva pravde u Vijeću ministara. Galić je nedavno podnio zahtjev za razriješenjem sa funkcije i podnio je zahtjev za penzionisanjem.

Galić je osumnjičen za primanje dara i zloupotrebu položaja dok je bio direktor Granične policije BiH.

Nakon dobijenih informacija da se sprema njegovo hapšenje, Galić je početkom jula ilegalno prešao granicu BiH i pobjegao u Hrvatsku, gdje se i sada nalazi, dok je SIPA-u obavijestio da je na bolovanju i da se liječi u Hrvatskoj. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak