Brammertz odgovorio Harhoffu: Zabrinut sam

Radiosarajevo.ba
Brammertz odgovorio Harhoffu: Zabrinut sam

U sedmicama nakon objavljivanja pisma sudije Harhofa, kancelariji tužioca upućeni su mnogi zahtjevi za komentar. Poput svih onih koji podržavaju međunarodnu krivičnu pravdu, i ja sam zabrinut zbog destruktivnih elemenata u debati koja je uslijedila nakon objavljivanja pisma. Međutim, nije prikladno niti pomaže da kancelarija tužioca ulazi u raspravu.

Naš glavni cilj je da MKSJ do kraja svog rada ubjedljivo demonstrira legitimnost svog procesa, visok kvalitet svojih presuda i kapacitet da obezbijedi pravdu za žrtve konflikta u bivšoj Jugoslaviji.

Piše: Serge Brammertz, ICTY

Preveo: Ivica Pavlović, Peščanik

Istovremeno, razumijem razočaranje koje mnogi osjećaju, naročito u zajednicama koje su stradale, zbog nedavnih oslobađajućih presuda koje sudija Harhoff pominje u pismu. Moja kancelarija dijeli ovo razočaranje. Iako oslobađajuće presude mogu biti pravedan i prikladan rezultat svakog sudskog postupka, one se moraju zasnivati na jasnoj analizi dokaza i koherentnom pravnom obrazloženju. Takođe moraju biti uvjerljivo objašnjene zajednicama na koje se odnose. Ovim zajednicama, kancelarija tužioca ponavlja da će upotrijebiti sve preostale pravne mehanizme kako bi insistiralo na ishodima koji ispravno odražavaju krivicu optuženih pred Tribunalom.

Žrtve iz BiH traže smjenu Theodora Merona

Florence Hartmann: Protiv Merona mora biti otvorena istraga

Protest sudije iz Haaga zbog nepravednih presuda

S tim u vezi, do petka ćemo uložiti žalbu povodom presude Pretresnog vijeća u slučaju Jovice Stanišića i Franka Simatovića koja ih oslobađa svake odgovornosti za zločine za koje su optuženi. Smatramo da ova većinska presuda sadrži nekoliko ozbiljnih grešaka koje vode do nepravednog ishoda koji treba da se ispravi.

Također, vjerujemo da postoje uvjerljivi razlozi da se odstupi od pravnih principa izraženih u presudi Žalbenog vijeća u predmetu Perišić. Moja kancelarija je iznijela detaljne argumente, prvo pred Žalbenim vijećem u predmetu Šainović i drugi a zatim pred Žalbenim vijećem u slučaju Đorđević, gdje smo objasnili svoje razloge. Između ostalog, istakli smo da test koji je upotrijebilo Žalbeno vijeće u predmetu Perišić nema osnova u međunarodnom običajnom pravu, da je suprotan ranijoj praksi Žalbenog vijeća, da mu nedostaje koherentnost pravne doktrine i da podriva poštovanje međunarodnog humanitarnog prava. Očekuje se da će Žalbena vijeća u predmetima Šainović i drugi i Perišić doneti odluku o našim argumentima do kraja ove godine.

Što se tiče predmeta Gotovina i drugi, moja kancelarija razmatra da li je dostignut poseban prag potreban za reviziju žalbene presude. Ukoliko jeste, pokrenućemo postupak u zakonskom roku od jedne godine. Također ćemo pružiti svu moguću pomoć nacionalnim vlastima u bivšoj Jugoslaviji za krivično gonjenje zločina počinjenih u toku i nakon operacije Oluja.

U proteklih 20 godina, MKSJ je prevazišao mnoge prepreke i postavio čvrste temelje za savremenu međunarodnu krivičnu pravdu. Kako bi očuvao svoj ugled u budućnosti, Tribunal mora uzeti u obzir valjanu kritiku. On mora upotrijebiti konstruktivne aspekte pokrenute rasprave kao odskočnu dasku za ojačavanje svojih postupaka.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak