Boris Nemšić: Za uvođenje 4G mreže dovoljno šest do 12 mjeseci

J. Ć.
Kralj mobilnih telekomunikacija je nezvanična titula Borisa Nemšića, predsjednika uprave Delta Partners, vodeće globalne TMT konsultantske i investicijske kompanije koji je u Sarajevu održao predavanje na Branding konferenciji.

Vrhunski svjetski stručnjaci iz oblasti marketinga u Sarajevu

Tim povodom razgovarali smo s Nemšićem koji zna kako savršeno isplanirati tehnološki razvoj, uspostaviti optimalnu mobilnu mrežu, te u isto vrijeme smanjiti troškove i povećati prihod kompanije.

Kada govorimo o telekomunikacijama i nekim kompanijama, pogotovo u BiH, poznato je kako je u posljednje vrijeme došlo do njihovog pada u zaradi. Nemšić je kazao kako se to zapravo desilo svugdje u svijetu.

Foto: VIA Media: Boris Nemšić, Branding konferencija 2018.

"Posljednjih deset godina to se svuda dešava i to je prirodni proces. Mislim da se oni mogu ponovo vratiti inovativnošću uvođenjem 4G i 5G mreže, a ni na koji način zabranama bilo kakvih usluga ili daljnjim kašnjenjem uvođenja 4G-a. Vrlo često se telekomi ograđuju time da su im OTT usluge uzele dio prihoda, što je normalno. U svijetu se to desilo prije 10-15 godina i imali smo isto toliko na to se i pripremiti, a u pripremi je sve“, rekao je za Radiosarajevo.ba Nemšić.

Podsjetimo, stanovnici Bosne i Hercegovine već godinama čekaju na zakonska rješenja koja će omogućiti korištenje novih tehnologija u oblasti mobilnih komunikacija, poznatijom pod nazivom 4G mreža, a izvjesno je da će to doživjeti do kraja tekuće godine.

"Mene to osobno boli, jer BiH ima sve preduvjete da bude vodeća u svijetu komunikacija. Mi imamo perfektne korisnike, imamo sve što treba i naši operateri to mogu. Njima samo treba stvoriti uvjete, regulatorne i političke, da se to ostvari. Svako sprečavanje i kašnjenje šteti operaterima. Da su oni uveli 4G mrežu, danas bismo imali čak i 60 posto prihoda od prenosa podataka, ali kada nemate mrežu, u ovom slučaju 4G, ne možete imati ni te prihode i to je vrlo jasno. Mene zaista boli što smo jedina zemlja u Europi koja to nema“, rekao Nemšić.

Prema njegovim riječima period za uvođenje 4G mreže je dovoljno šest do 12 mjeseci i taj proces uopće nije kompliciran.

"Siguran sam da naši operateri imaju znanje i financijsku moć da to naprave. Potrebno im je samo to dozvoliti i apelirati na one koji su to na neki način sprečavali zbog inertnosti. To se vrlo lako može riješiti jednim glasanjem i u roku od šest mjeseci imat ćemo 4G mrežu“, smatra Nemšić.

Ono što je posebno istaknuo jeste činjenica da je potrebno dovesti nove investicije i nova znanja.

 "Ko god nama može donijeti nove investicije je dobrodošao u okviru jednog fer takmičenja. Znači, manje regulacije, liberalno tržište i obaveza onome koji dolazi da donosi nove investicije i zapošljava ljude. Mi imamo primjere gdje se to desilo i u našoj zemlji, ali na žalost u mobilnoj telefoniji nismo dali 4G mrežu i ograničavamo ova  tri operatera koji mogu mnogo napraviti. Po mome mišljenju naši operateri  se ne takmiče međusobno. Stoga smatram da privatizacija sama po sebi nije nikakvo zlo. Naprotiv, mi želimo dovesti stotine miliona eura investicija u BiH, i to je moguće ako dozvolimo 4G mrežu", mišljenja je Boris Nemšić.

Podsjećamo, 4G mreža predstavlja zapravo četvrtu generaciju u prijenosu podataka u oblasti mobilnih komunikacija. Za razliku od 3G mreže, omogućuje i do sedam puta veću brzinu prijenosa podataka, kao i prijenos većih “blokova” podataka istodobno. U Europi je 4G mreža ušla u upotrebu 2012. godine.

Ono što je poražavajuće jeste da je BiH ostala u društvu država poput Kube, Afganistana, Sjeverne Koreje, Čada i Hondurasa koji nemaju ovu mrežu, a zaostajemo i za državama koje, prema percepciji prosječnog stanovnika BiH, slove za siromašne. Tako, naprimjer, 4G mrežu mogu koristiti stanovnici Gabona, Kambodže, Bangladeša, Etiopije, Gvineje Bisao i brojni drugi, dok bh. građani još uvijek čekaju na ovu tehnologiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak