Borba protiv korupcije - BiH najgora u Evropi...

Radiosarajevo.ba
Borba protiv korupcije - BiH najgora u Evropi...

Svi izvještaji govore da se stanje korupcije u BiH nažalost nije promijenilo - duboko smo zaglibili, a tonemo sve dublje.

Kada je riječ o borbi protiv korupcije, BiH je na 72 mjestu, posljednjem u Evropi, a to mjesto dijelimo sa Kosovom. Rezultat je to istraživanja koje je radio Transparency International 2012. godine. No, ni za godinu dana nema poboljšanja kada je u pitanju antikorupcija. 

Posljednji izvještaj, globalni parametar korupcije za 2013. godinu kaže da se nivo korupcije povećao u posljednje dvije godine i da su građani u potpunosti izgubili povjerenje u institucije.

Danas je u Sarajevu prezentirana publikacija Monitoring napretka u provođenju antikorupcionih reformi u BiH koji je nastao u okviru projekta Monitoring provođenja strategije za borbu protiv korupcije (2009. - 2014.), a koji je radio Transparency International u suradnji sa Fondom Otvoreno društvo.

Glasnogovornica Transparency International BiH Ivana Korajlić kazala je da TI BiH svake godine nastoji pratiti šta institucije, koje su zadužene za provođenje zakona vezanih za borbu protiv korupcije, rade, koliko su efikasne, kao i koliko je efikasna borba protiv korupcije u BiH.

"Nažalost, iz godine u godinu, ne vidimo nikakav napredak, kada pogledate po svim sektorima, počevši od procesuiranja slučajeva korupcije pred sudovima i tužilaštvima do sankcionisanja sukoba interesa gdje imamo konstantne napore da se čak i zakonodavstvo unazadi u velikoj mjeri", pojasnila je Korajlić.

Dobrila Govedarica, izvršna direktorica Fonda Otvoreno društvo kaže da oni koji smatraju da je priča o korupciji pretjerana obično koriste dva argumenta. Jedan je da se korupcija ne može mjeriti, a drugi je korupcija je stara koliko i ljudsko društvo, te da se ne može iskorijeniti.

"Oba argumenta je vrlo lako opovrgnuti. Prvi argument podcjenjuje mogućnost građana da procijene stanje u zemlji, a drugi argument zaboravlja činjenicu da su brojne zemlje u svijetu uspjele u vrlo kratkom roku primjenom reforme značajno ograničiti korupciju i pozitivno utjecati na ekonomski rast i na sve ono što muči građane BiH", kaže Govedarica.

Monitoring koji je danas prezentiran se bavi reformama koje su u nekim zemljama uspjele dovesti do značajnog prosperiteta u društvu. Obuhvata zakon koji bi trebali dovesti do ograničavanja korupcije. To su Zakon o javnim nabavkama, Zakon o finansiranju političkih stranaka, Zakon o sukobu interesa, Izborni zakon i Zakon o slobodi pristupa informacijama. Obuhvata i rad sudova, tužilaštva i institut za reviziju javnog sektora.

Nalazi monitoringa ne daju puno osnova za optimizam.

Govedarica dodaje da je ključna stvar kod provođenja antikorupcijskih reformi politička volja.

"Možemo beskonačno analizirati članove zakona, govoriti o slabostima unutar institucija, ali ukoliko volja da se zaista pristupi rješavanju ovih problema, bojim se da ćemo i za deset godina govoriti o istim rezultatima. Bez ozbiljnog suštinskog razgovora bojim se da će strategija za borbu protiv korupcije kao i mnogi drugi strateški dokumenti ostati samo spisak dobrih želja koji u ovom trenutku nikog ne obavezuju", zaključila je izvršna direktorica Fonda Otvoreno društvo Dobrila Govedarica. 

Mervan Miraščija koordinator pravnog programa u Fondu Otvoreno društvo kaže da je monitoring rezultat trogodišnjeg procesa antikorupcijskih politika u BiH i konkretnih dokumenata strategije za sprečavanje korupcije i akcionog plana za antikorupcijsku borbu 2009/2014.

"Danas imamo mogućnost da predstavimo rezultate dubinskog monitoringa po određenim sektorima, ispunjavanje antikorupcijskih mjera, predstavljanje planova integriteta i impementacije različitih antikorupcijskih dokumenata.
Tri godine po usvajanju strateških dokumenata i plana ne možemo biti zadovoljni rezultatima", kaže Miraščija. Dodaje da je najveći problem pitanje implementacije.

"Usvajaju se različite vrste planova, zakona, javnih nabavki koji se na kraju ne sprovode. Imamo zastarjelo zakonodavstvo iz oblasti javnih nabavki, jedina smo zemlja u regionu koja nema usklađeno zakonodavstvo sa Evropskim direktivama, koje su iz 2007. i 2009. godine", kaže Miraščija.

Po istraživanju nevladinih organizacija, BiH godišnje gubi oko 700 miliona kroz procese javnih nabavki.

Eldin Karić, direktor projekta ACCOUNT (Antikorupcijska mreža) kaže da ipak ima nekih stvari koje se mijenjaju na bolje.

"Pritisak koji rade nevladine organizacije daju neke pomake. Mislim da će i u predizbornoj kampanji biti puno govora o borbi protiv korupcije", kaže Karić. 

Problem korupcije nastavlja razarati bh. društvo, dok je u isto vrijeme očigledan nedostatak političke volje za njegovim rješavanjem. Kao glaven prepreke napretku uočavaju se kašnenje u provedbi antikorupcijske strategije i akcionog plana 2009-2014, nezadovoljavajuća provedba zakona, problemi koordinacije i usklađenost između entiteta, slaba kontrola finansiranja političkih stranaka, neučinkovitost istrage , krivičnog gonjenja i osude u predmetima korupcije, navodi se u Monitoringu napretka u provođenju antikorupcionih reformi u BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak