Bombardier Challenger 650 vrijedan 32 miliona dolara kruži iznad cijele BiH. Evo koji je razlog

12
A. Sokolović

Nebo iznad Bosne i Hercegovine do petka, 17. maja, nadlijetat će posmatrački avioni iz Rumunije, Španije, Portugala i zemalja Beneluksa (Belgija, Nizozemska i Luksemburg).

Kako je portal Radiosarajevo.ba već pisao, iz Ministarstva odbrane BiH su ranije najavili kako će posmatrački letovi trajati od 13. do 17. maja, i to u skladu s odredbama međunarodnog ugovora "Otvoreno nebo".

Avion zračnih snaga Rumunije Antonov (AN-30), već je završio let iznad cijele Bosne i Hercegovine. Rumunski avion snimao je teritoriju s ciljem pribavljanja podataka o vojnim snagama i aktivnostima.

EURO 2024 | Dan koji smo svi čekali: Pred nama su dva sudara titana i rapsodija fudbala

"Snimanje teritorije se vrši senzorima certifikovanim u skladu s odredbama Ugovora, nakon pregleda od pripadnika OSBiH", dodali su nedavno iz Ministarstva odbrane BiH.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba u srijedu, 15. maja na stranici Flight Radar 24 upratila je nove aktivnosti iznad Bosne i Hercegovine, pa smo tako "snimili" let Bombardiera Challenger 650, koji je jutros poletio iz Rumunije sa aerodroma Constanta i u vrijeme pisanja ovog teksta još se nalazi u zraku iznad Bosne i Hercegovine (u 12.33 sata je bio tačno iznad Visokog, op. a.).

Letjelica vrijedna 32 miliona dolara poletjela je iz Rumunije, a zanimljivo avion je nije ulazio u prostor Srbije, već je preko Mađarske ušao u zračni prostor Bosne i Hercegovine.

Foto: Printscreen: Pogledajte mapu leta Bombardiera Challanger 650 iznad iH

U BiH je ušao kod Dervente, zatim je odmah krenuo da snima teren iznad Tuzle i Sarajeva. Zatim je otišao na izviđanje terena iznad Mostara pa se ponovo vratio iznad Sarajeva.

I tako čak tri puta na skoro sasvim identičnoj maršruti.   

Kompletan let Bombardiera Challenger 650 od Rumunije preko Mađarske do Bosne i Hercegovine pratite na linku OVDJE, a na linku ispod pogledajte unutrašnjost letjelice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak