Blokirano imenovanje generala Oružanih snaga BiH. Zastupnici HDZ-a napustili sjednicu

2
Radiosarajevo.ba
Blokirano imenovanje generala Oružanih snaga BiH. Zastupnici HDZ-a napustili sjednicu

Radi nedostatka kvoruma, prekinuta je sjednica Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Bosne i Hercegovine.

Ova informacija u srijedu, 20. decembra, plasirana je putem Službe za informisanje državnog parlamenta.

Portal Istraga piše da su “zastupnici HDZ-a BiH u Komisiji za odbranu i sigurnost PS BiH napustili sjednicu Komisije kako bi blokirali usvajanje odluke o imenovanju generala Oružanih snaga BiH koju je prethodno usvojilo Predsjedništvo BiH".

Spektakl u Sarajevu: Brega i Tifa pozdravili publiku u Domu mladih

Podsjetimo, zamjenik ministra odbrane BiH brigadir Slaven Galić uputio je nedavno predsjedateljici Vijeća ministra BiH Borjani Krišto dopis u kojem ukazuje na drastično kršenje zakona i procedura propisanih Zakonom o odbrani BiH i Zakonom o službi u Oružanih snaga BiH pri imenovanju generala u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Prije mjesec dana NATO i EUFOR uputili su novo pismo ministru odbrane Zukanu Helezu, i njegovim zamjenicima Aleksandru Goganoviću i Slavenu Galiću, te ih upozorili da je kašnjenje u imenovanju od 19 mjeseci nedopustivo, te da predstavlja presedan.

NATO i EUFOR, podsjetimo, u nekoliko navrata do sada su upozoravali na činjenicu da je postojećem generalskom zboru mandat istekao još u martu prošle godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak