Bila su to 24 sata pakla: Konačno su uhvaćeni osumnjičeni za zločin u selu Lozje

3
Priredila: L. R.
Bila su to 24 sata pakla: Konačno su uhvaćeni osumnjičeni za zločin u selu Lozje

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici SIPA, na području Višegrada i Novog Goražda, locirali su danas i uhapsili dvojicu osumnjičenih za ratni zločin na području Goražda 1992.

Uhapšeni su po nalogu Tužilaštva BiH.

Istraga u predmetu odnosi se na ratni zločin nad civilnim žrtvama bošnjačke nacionalnosti, na lokalitetu mjesta Lozje na području Goražda.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Osumnjičeni se terete da su kao komandanti jedinica VRS na tom području, komandovali i učestvovali u akciji napada na navedeno selo, prilikom kojeg je ubijeno oko 30 žrtava, uglavnom civila, među kojima je bilo žena, djece i osoba starije životne dobi.

Njihov identitet još uvijek nije otkriven.

Prije nekog vremena, Muamer Džananović, iz Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, govorio je kako se iz plana izvođenja napada na Lozje i okolna sela jasno vidi da je potpisnik naređenja za napad načelnik štaba Jovo Mitrović, dok je napad odobrio Brane Petković, tada komandant štaba TO Srpsko Goražde i bivši komandir stanice milicije u Goraždu.

Napad je počeo 21. maja 1992. godine, u 10 sati a završio je sljedeći dan. Petković je u toku napada naređivao da se sve ruši, te da se niko od civila ne ostavlja za zarobljenike, nego da svi budu ubijeni.

Osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnih djela-Ratni zločin protiv civilnog stanovništva, Organizovanje grupe ljudi i podstrekavanje na učinjenje krivičnih djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, u vezi sa krivičnim djelom Individualna i komandna odgovornost iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Nakon lišenja slobode osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati i nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.

24 sata pakla u selu Lozje

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak