Bijeljina: Uhapšena tri osumnjičena lica zbog CIPS afere

Radiosarajevo.ba
Bijeljina: Uhapšena tri osumnjičena lica zbog CIPS afere

Tužilaštvo BiH saopštilo je da dva osumnjičena lica rade na rukovodećim mjestima CЈB Bijeljina kao policijski službenici, dok treće uhapšeno lice nije policijski službenik.

Osim ovih lica, u Tužilaštvo BiH radi saslušanja pozvana su još dva osumnjičena lica i to policijski službenik iz MUP-a Republike Srpske u Banjaluci i policijski službenik iz CЈB Bijeljina, obojica na rukovodećim pozicijama. Oni nisu uhapšeni.

Ova lica se sumnjiče za organizovani kriminal, pomoć licu optuženom pred Haškim tribunalom, krivotvorenje isprave, zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, podstrekavanje, te za povrede tajnosti postupka.

Ova akcija, koja je počela jutros oko 5.00 časova po nalogu Tužilaštva BiH, dio je istrage koja je u toku, a koju provodi Posebni odsjek za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.

Akciju je provela Sipa i policija distrikta Brčko, uz podršku MUP-a RS i drugih policijskih organa zbog prijave o zloupotrebi sistema za izdavanje ličnih karata od korumpiranih službenika i njihovih saradnika u nekoliko gradova BiH, navodi se u saopštenju.

Akcija je posebno usmjerena na istragu protiv lica koja se sumnjiče za pružanje pomoći licima optuženim pred Haškim tribunalom.

Policijska misija Evropske unije /EUPM/ u BiH, koja ima savjetodavnu ulogu kako na nivou planiranja u glavnoj kancelariji, tako i u okviru aktivnosti na terenu, dala je podršku akciji.

U Tužilaštvu BiH ističu da za sada ne mogu otkriti više pojedinosti o ovom predmetu, jer tek slijedi ispitivanje jednog broja osumnjičenih, a i dokazi se još se prikupljaju.

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak