Bihać vs Sarajevo: Protesti zbog hapšenja policajaca

Radiosarajevo.ba
Bihać vs Sarajevo: Protesti zbog hapšenja policajaca


Desetine građana Bihaća, ratni drugovi i porodice uhapšenih policajaca, jučer su cijeli dan stajali okupljeni pred zgradom Kantonalnog suda u Bihaću u koju su dovezeni policajci, uhapšeni pod optužbom za izvršenje, saučesništvo i prikrivanje ubistva srpskog povratnika Cvijana Radića.

Naime, jučer su policajci iz Sarajeva, u ranim jutarnjim satima vraćeni u Bihać, kako bi bili izvedeni pred sudiju. Okupljeni građani ispred suda su, piše današnje Oslobođenje, od strane pravosuđa protumačeni kao 'pritisak', te je odlučeno da uhapšeni budu sprovedeni u pritvor tek nakon radnog vremena. Inače, svi su dobili mjeru od 30 dana pritvora.

Po njihovom izlasku iz suda, uhapšene policajce dočekali su aplauz i pozdravi, a u pritvor su ih okupljeni ispratili uz riječi prezira prema Sarajevu. Građani Bihaća protestvovali su zbog toga što je predmet proslijeđen sarajevskom tužilaštvu. Kako se spekulira, predmet je prebačen Sarajevu, jer je istraga u Bihaću bila suočena sa opstrukcijama. Nakon što je slučaj preuzelo Sarajevo, na insistiranje Federalne uprave policije (FUP) koja nije bila sretna zbog 15-godišnjeg tapkanja u mjestu sa istragom u Bihaću, navodno, sve je riješeno u pola godine.

Podsjećanja radi, uhapšeni su aktivni policajci Husein Kunić i Fuad Poprženović, te bivši zvaničnici policije Asmir Bakrač, Izet Šahinović, Ejub Ikić i Halid Velagić. Osumnjičeni su da su 29. januara 1997 učestvovali u ubistvu sprskog povratnika Cvijana Radića. Prema tadašnjim, nezvaničnim informacijama, Radić je posljednji put viđen kada je odveden na saslušanje u MUP USK. Tijelo je pronađeno u Crnom Jezeru, kraj Bosanske Krupe, dva dana nakon nestanka. Utvrđeno je da je ubijen hicima automatske puške, a tijelo je bilo svezano za betonski blok i bačeno u vodu.

Zbog hapšenja šestorice policajaca, protestvovali su i oni koji predstavljaju boračke organizacije, a o hapšenju se – prije protesta - oglasio i premijer Unsko-sanskog kantona Hamdija Lipovača koji je na Facebook profilu negodovao:

„Ne sporeći pravo pravosudnih institucija u Bosni i Hercegovini da obavljaju svoj posao, ni kao građanin, ni kao premijer Kantona ne mogu ostati ravnodušan i oštro protestujem zbog načina izvođenja akcije. Prekomjerna demonstracija sile i moći, prisustvo TV kamera i senzacionalan način lišavanja slobode građana USK, a posebno Asmira Bakrača, čovjeka koji je, podsjetimo se, iz Zagreba u ljeto 1992. pješice došao braniti ovaj dio BiH, lišen slobode pred očima maloljetne djece i supruge, u najmanju ruku izaziva ogorčenje većine građana USK.

Smatram da postoji bolji i časniji način lišavanja slobode svakog pojedinca. Želim da vjerujem da će USK prestati biti poligon za dokazivanje poštenja, s obzirom na to da u drugim krajevima BiH ima puno više ovakvog posla. Naravno, i dalje podržavamo rad svih institucija koje rade na tome da BiH bude zemlja mira i sigurnosti.“

Ovom reakcijom nije bio zadovoljan ministar unutrašnjih poslova USK Šefik Smlatić koji je za Oslobođenje kratko komentirao kako „niko nije iznad zakona i ne može stajati na putu pravnoj državi“. Podršku, u neformalnim razgovorima, ministru je dao, navodno, i direktor FUP-a Dragan Lukač.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak