BiH ostala bez "bijelog šengena"

Radiosarajevo.ba
BiH ostala bez "bijelog šengena"

Bosna i Hercegovina neće dobiti preporuku Evropske komisije za ukidanje viznog režima, predloženo je u izvještaju o napretku zemalja regiona za ukidanje viznog režima koji bi trebalo da bude objavljen 18. maja, piše sarajevski "Dnevni avaz".

Pozivajući se na izvore iz Brisela, list navodi da će u izvještaju biti pohvaljen napredak BiH, ali i ocijenjeno da nisu obavljeni svi zadaci koje je EU zahtijevala, niti su usvojeni svi neophodni zakoni.

Na putu ka bezviznom režimu, ključni uslov koji bi BiH morala da ispuni, jeste usvajanje zakona o graničnoj kontroli, o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, o antidiskriminaciji, kao i seta zakona u vezi s pitanjem oružja.

List piše da još nije u cijelosti izrađen dokument Evropske komisije, te da se o njemu unapred vode žestoke polemike među članovima Savjeta ministara EU koji treba da donesu odluku o tome kojim zemljama će biti ukinute vize za putovanje u zemlje šengenskog sporazuma.

Sarajevski dnevnik navodi da će Makedonija i Crna Gora dobiti preporuku za ukidanje viza, ali da prema pozitivnom izjašnjavanju o Srbiji još ima rezervi.

BiH kasni pola godine u ispunjavanju uslova, navodi list i dodaje da je ubjedljivo na kraju liste Albanija koja je bez šansi za skorije ukidanje viza jer nema sređenu kontrolu granica, nije obavila ni pripreme za uvođenje biometrijskih pasoša, a znatan broj stanovnika u toj zemlji nema ni ličnu kartu.

rtrs/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak